Save the date - ZwembadBranche Dag

Jeugd meer laten zwemmen? Gewoon doen!

In ZwembadBranche #72 besteedden wij aandacht aan ‘Rotterdam Zwemt, dat als doel heeft dat er structureel meer wordt gezwommen in de Havenstad. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met onder andere de Rotterdamse zwembaden, zwemverenigingen en de gemeente. De Gemeente Rotterdam vindt zwemmen belangrijk vanuit het oogpunt van veiligheid. Er zijn nog te veel kinderen die zonder het schoolzwemmen nooit een zwemdiploma zouden halen, met alle risico’s van dien. Daarnaast is het een goede vorm van lichaamsbeweging. Reden dat alle kinderen uit groep 5 en 6 van de basisscholen deelnemen aan het schoolzwemmen. Bij het Van Maanenbad wordt dat aangevuld met ‘de Sportblokken’.

Samenwerking zwemverenigingen

Door het schoolzwemmen worden de aangeleerde zwemvaardigheid wekelijks bijgehouden en het uithoudingsvermogen vergroot. Maar bij het van Maanenbad gaat men verder. Jan Pott, manager Van Maanenbad, vertelt enthousiast dat er naast het reguliere zwemmen ook aandacht is voor de zwemsport. “In samenwerking met de verenigingen die van het zwembad gebruik maken, worden er de Sportblokken georganiseerd. Dit is een leuke manier om de kinderen te laten zien welke verschillende watersporten er mogelijk zijn. Zo worden er tijdens het schoolzwemmen clinics gegeven voor waterpolo en wedstrijdzwemmen. Deze worden vervolgens afgesloten met wedstrijdjes waarbij ‘scouts’ van verenigingen aanwezig zijn.” Naast Waterpolo kunnen kinderen ook ervaren wat survivalzwemmen inhoudt en incidenteel zijn er clinics snorkelen. Zelfs het golfsurfen is aan bod geweest.

Lees ook: Jeugd beweegt steeds slechter: tijd om te zwemmen!

Vrijzwemmen

Natuurlijk wil Pott graag dat er meer gezwommen wordt in het van Maanenbad, maar hij maakt zich vooral hard voor het zwemmen in het algemeen. “De verenigingen hebben steeds meer moeite om leden te werven. Wij willen dit als zwembad graag veranderen, de zwemsport gaat ons immers allemaal aan het hart. Sportblokken kan daarbij gelukkig helpen. Naast heel veel plezier heeft dit namelijk ook geresulteerd in een aanwas van leden. Een aantal jaar geleden ontstond er zelfs een compleet waterpolo jeugdteam.” Wegens succes is het concept nu ook ingevoerd tijdens het vrijzwemmen op zondag. “Periodiek komen leden van de verenigingen een gratis clinic verzorgen, tot grote vreugde van onze bezoekers.” De hulp van verenigingen is volgens Pott onmisbaar. “Met enthousiasme brengen de leden de passie voor de zwemsport over, een betere ambassadeur is er natuurlijk niet.”

Gewoon doen!

Dat het Van Maanenbad zo probeert kinderen te enthousiasmeren voor de zwemsport en de verenigingen te helpen is niet vreemd. Het team bestaat voor een groot deel uit (ex) waterpolospelers en wedstrijdzwemmers die weten hoe leuk zwemsporten zijn. Daarbij is het zwembad zich ervan bewust dat gezonde verenigingen goed zijn voor het zwemmen in het algemeen en natuurlijk ook het zwembad zelf. Of het ingewikkeld is om het te kunnen realiseren? Volgens Jan Pott moet je het vooral niet moeilijker maken dan het is. Het zwembad staat bekend om zijn Rotterdamse mentaliteit van ‘gewoon doen’ en daar heeft men niet alleen al twee keer een ZwembadBranche Award mee gewonnen, maar inmiddels ook het zwemmershart van menig kind.
Sera Dataduiker