23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Je lichaam niet overbelasten? Doe een APK met een sportmedisch onderzoek!

Bewegen is natuurlijk gezond, maar het is uiteraard niet goed als je lichaam wordt overbelast. Net zoals een auto elk jaar een APK moet ondergaan, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Een sportkeuring brengt de gezondheid en belastbaarheid in beeld en is zeker niet alleen voor topsporters. Het wordt geadviseerd aan beginnende sporters en intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten.

Waarom een sportmedisch onderzoek?

Niet iedereen hoeft zich te laten keuren voordat hij gaat sporten, maar in sommige gevallen kan het wel verstandig zijn om dit te doen. Het wordt zeker aangeraden als:


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



  • je een aandoening of ziekte hebt of er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.
  • je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst.
  • je een ongewone vermoeidheid ervaart.
  • je slecht herstelt na inspanning.
  • je afname van het presentatievermogen ervaart zonder een trainingsafname.
  • je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan.
  • je wilt weten wat je omslagpunt is om zo je trainingszones te berekenen.
  • je wilt beginnen met sporten.
  • je exact je trainingszones wilt weten.

Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt, kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kun je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat en om zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.

Lees ook: Overbelasting bij zwemmen: de schouderblessure

Basis of uitgebreider onderzoek?

Vroeger bestond de sportkeuring uit tien diepe kniebuigingen en het opmeten van de bloeddruk. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en is het een sportmedisch onderzoek geworden, bedoeld om te zorgen dat iemand veilig en verantwoord een sport kan beoefenen. Tegelijkertijd kan ook een passend en gericht trainingsadvies worden gegeven. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten en de onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten, waarmee je het zo uitgebreid kunt maken als jezelf wil of dat nodig is. Voor het onderzoek krijgt iedereen een uitgebreide vragenlijst waarin verschillende thema’s aan bod komen. Onder meer wordt gevraagd hoe lang iemand al sport en op welk niveau. Of het gaat het om wedstrijden of meer om fit te blijven en hoeveel uur men er aan besteedt. Het soort onderzoek hangt af van de mate van intensiteit. Deze verschillende onderzoeken zijn mogelijk:

  • Basis Sportmedisch Onderzoek. Voor iemand die minder dan 7 uur per week sport en daarbij geen tot weinig problemen ervaart, is een basis sportmedisch onderzoek geschikt. Dit bestaat onder meer uit een ogen-, kleuren- en urinetest, een algemeen intern en orthopedisch onderzoek en een specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten.
  • Basisplus Sportmedisch Onderzoek. Voor iemand die meer dan 7 uur per week traint of wil trainen of meerdere of steeds terugkerende problemen heeft, is een basisplus sportmedisch onderzoek geschikt. Hierbij wordt ook gekeken naar de longfunctie, er wordt een Elektrocardiogram (rust-ECG) gemaakt en een bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterol.
  • Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek. Daarnaast is er ook een uitgebreid sportmedisch onderzoek voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Herbij wordt ook een ademgasanalyse (anaerobe drempeltest) tijdens de maximale inspanningstest gedaan om de anaerobe drempel (omslagpunt), de VO2-max en de trainingszones te bepalen.

Een sportmedisch onderzoek kan worden gedaan door een sportarts, kijk bij Sportzorg.nl voor meer informatie.