IJsland: een dag niet gezwommen, is een dag niet geleefd!

De kerstvakantie is weer achter de rug en dus kijken velen weer uit naar de wintersportvakantie. Heerlijk een weekje sneeuw, skiën en sneeuwballen gevechten. Maar hoe zit het met ons thuisblijvers, kunnen wij ook nog winterweer verwachten? Hoewel het natuurlijk lastig voorspellen blijft, lijken de weergeleerden het er unaniem over eens dat de kans op vorst en sneeuw kleiner is dan gebruikelijk en de temperaturen regelmatig zullen oplopen tot in de dubbele cijfers. Om toch een beetje in de winterse sfeer te komen, blik ik daarom vandaag even terug op ons reisje afgelopen winter naar IJsland. Het land van vulkanen, watervallen en gletsjers. Én zwembaden.

Walhalla zwemliefhebber

De meeste mensen denken bij IJsland niet zo snel aan zwembaden. Toch is IJsland met zo’n 170 zwembaden en 330.000 inwoners het walhalla voor de zwemliefhebber. Het hele jaar door zitten de zwembaden, en dan met name de buitenbaden, dan ook vol. Of het nu koud is, regent, sneeuwt of dat de zon even schijnt: de IJslander komt op adem in het zwembad. De echte zwemliefhebber moet dan ook eigenlijk een keer in IJsland zijn geweest. Zo dachten wij dus ook en vertrokken daarom vol verwachting naar IJsland. Naast het oogverblindende landschap dat continu van gedaante wisselt, valt inderdaad al snel op dat de IJslandse zwembadcultuur een cultuur op zich is.

Lees ook: Blijven zwemmen door mindfulness

Ongelimiteerd warm water

Zwemmen wordt gezien als de ultieme manier om even bij te kletsen met familie of bekenden. Maar zeker ook onbekenden. En met een heerlijke watertemperatuur kun je het hele jaar door zwemmen in de openlucht. In Nederland moet je er niet aan denken, maar door het gebruik van warm water uit warme of hete bronnen uit de omgeving hebben de zwembaden een ongelimiteerde aanvoer van warm water. Het water heeft daardoor het hele jaar door een temperatuur van 28 graden, de warmwaterbaden tussen de 36 en 45 graden. Zelfs als het koud en guur is en het weer de naam van eiland eer aandoet, is het dus aangenaam vertoeven in het buitenbad.

Sociale functie

IJslanders komen niet zo gauw naar het zwembad om te sporten of om aan hun conditie te werken, zwemmen heeft voor hen vooral een sociale functie. Voor of na het werk gaat men naar het zwembad om even te ontspannen en om verhalen of ideeën te delen met anderen. Ook als men elkaar niet kent. Het is de ultieme plek om met elkaar te praten over de politiek, actualiteiten of gewoon even de laatste nieuwtjes door te nemen. In het zwembad is iedereen gelijk, reden dat de IJslanders daar graag komen. In de hot tub kun je ook iedereen als buur treffen. Zo moet je in het zwembad in Reykjavik niet raar staan opkijken als je de president of zangeres Björk naast je komt zitten en zich mengt in het gesprek.

Meer weten over de zwembaden die wij hebben bezocht in IJsland? Lees het uitgebreide artikel over IJsland in ZBB #72