Wil je…? Nee. Nee. Nee!

Natuurlijk houd je het graag gezellig. Natuurlijk snap je het als iemand jouw hulp nodig heeft. Natuurlijk is het ook fijn als anderen jou helpen. Natuurlijk… is altijd ‘Ja’ zeggen als iemand jou om hulp vraagt het allermakkelijkst. Op korte termijn. Altijd leuk om te horen dat iemand je echt geweldig vindt en zo blij is met je. Is dan alles anders als je een keer ‘Nee’ zegt?

Grenzen stellen

Het is en blijft lastig. Jouw collega komt om in het werk. Moet op tijd zijn kind van de crèche halen terwijl zijn les is uitgelopen. Wil met haar zieke moeder mee naar het ziekenhuis. Of jij dan even… En hoe graag je ook wil helpen en soms ook echt merkt dat de nood aan de man is, het komt jou niet altijd uit. Of je had net bedacht wat anders te doen. Kan dat wachten? Ja, dat kan wachten. Wil je dat? Het is lastig, maar zo nu en dan moet je je grenzen stellen. Je kunt niet altijd ‘Ja’ zeggen op een hulpvraag.

Lees ook: Zo belangrijk is het om collega als vriend te hebben. En je salaris te delen…

Tips

Vervolgens voelen we ons daar dan weer schuldig over. Maar zo wordt iemand anders zijn probleem, jouw probleem. En dan gaat het ergens toch fout. Door te helpen ben je natuurlijk aardig naar anderen toe. Maar ben je daarmee ook aardig voor jezelf? Van nature zijn wij geprogrammeerd om ‘Ja’ te zeggen, maar het is belangrijker dat je leert om ‘Nee’ te zeggen. Het is uiteraard geen doel op zich, collega’s helpen is en blijft fijn om te doen. Maar voel je ook vrij om ‘Nee’ te zeggen. Maak keuzes en kies wat vaker voor jezelf. Lastig? Jazeker! Op Hapinnez las ik een paar tips om het wat makkelijker te maken.

  • Maak contact en kijk de ander aan. Sta sterk door met beide benen op de grond te staan en duidelijk te spreken.
  • Kom er niet later op terug, zeg gelijk nee. Het wordt anders voor jou een uitstel van executie en de ander geef je hoop. En als je het echt nog niet weet, vraag dan om bedenktijd.
  • Bedank de ander voor het vertrouwen. ‘Wat fijn om te horen dat je aan mij denkt’.
  • Geef één reden waarom je Nee zegt -kort en bondig- en blijf daarbij.
  • Als iemand blijft aandringen en je zo probeert over te halen, geef dan aan dat je bij je antwoord blijft. En geef ook aan dat dit jou een ongemakkelijk gevoel geeft.
  • Toon begrip voor een mogelijke teleurstelling -‘Dat is inderdaad heel vervelend’- maar maak het vooral niet jouw probleem.E.B.T.C.