23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Huis van Werkvermogen: tool voor duurzame inzetbaarheid

Er is een schreeuwend tekort aan personeel en medewerkers lopen steeds meer op de toppen van hun tenen. Daarnaast zijn de doorgroeimogelijkheden vaak beperkt. Hoe lukt het dan je mensen te binden en te boeien? Volgens Joost Gerrits is de tijd voorbij dat medewerkers vol gas voor het werk gingen. “Bij Sportservice De Vallei leggen wij daarom de focus volledig op duurzame inzetbaarheid.”

Het roer om

Een gezonder en vitaler leven. Dat is waar Sportservice De Vallei in Gelderland als regiopartner voor sport en bewegen voor staat. Aan die missie wordt dagelijks gewerkt, ook in de aangesloten zwembaden. Hoe vreemd is het dan als die medewerkers zélf niet helemaal lekker in hun vel zitten op het werk? Gerrits stelde zich als beleidsmedewerker die vraag tijdens een masteropleiding HRM en vond inspiratie in het Huis van Werkvermogen. Met deze in Finland ontwikkelde methode waarin de duurzame inzetbaarheid van personeel centraal staat, kan beter worden ingeschat hoe goed men in staat is om het werk lichamelijk en psychisch uit te voeren. Bij het afronden van zijn studie stond het voor Gerrits vast: de klassieke aanpak, met de jaarlijkse cyclus van door het management geïnitieerde functionerings- en beoordelingsgesprekken, kon de prullenbak in.  En eind 2020 ging bij Sportservice De Vallei het roer helemaal om.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: De logica van geluk

Ambities

Het Huis van Werkvermogen is opgebouwd uit vier verdiepingen met de focus op de dimensies gezondheid, competenties, normen en waarden en werk. Iedere dimensie is een verdieping in het huis en heeft een relatie tot de volgende verdieping(en). Waarbij Gerrits gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis valt, het werk behoort van de vier tot de laatste verdieping. “Voor de in het oude denken vastzittende HRM-functionaris is dit vaak wel een schokkende conclusie. Zaken als gezondheid, privé-situatie en ontwikkelingsmogelijkheden wegen allemaal veel zwaarder.” Voor organisaties betekent dit dat ze heel anders naar hun personeelsbeleid moeten kijken, zowel intern als extern. “Het gaat erom dat er een dialoog met de medewerker tot stand komt en dat je als werkgever écht wil weten hoe jouw mensen in de wedstrijd zitten. Ziet iemand zich over pakweg vijf jaar aan de badrand nog hetzelfde werk doen? Wat zijn de ambities van die medewerker en hoe kan je als organisatie daarin helpen? Dat soort vragen moet je stellen, op voet van gelijkheid en in alle eerlijkheid, zonder de kans dat de medewerker daar later op afgerekend wordt. Duurzame inzetbaarheid gaat zeker ook over het klimaat binnen een organisatie.’’ Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, dat realiseert Gerrits zich ook wel. Tegelijkertijd is dat omdenken volgens hem noodzaak om ook in de toekomst als organisatie gezond te blijven. “De tijd is voorbij dat medewerkers vol gas voor het werk gingen, jonge mensen stellen aan de voorkant eisen. Ze hoeven niet meer per se fulltime te werken, ze hebben een bredere kijk op het leven.’

Lees het interview met Joost Gerrits verder in de beurseditie van ZwembadBranche.

Meer weten? Kom naar de workshop ‘Hoe stuur je op werkgeluk?’

Meer weten over Huis van Werkvermogen? Kom naar de ZwembadBranche Dag en volg de workshop Hoe stuur je op werkgeluk? waar Joost Gerrits (Sportservice De Vallei ) en Frank Brinkmans (Nationale-Nederlanden) stilstaan bij de (wetenschappelijke) achtergronden over werkgeluk, het Huis van Werkvermogen en de vertaalslag naar de praktijk. Hierna ga je heel anders kijken naar de klassieke aanpak van functionerings- en beoordelingsgesprekken. 

Gratis aanmelden

De ZwembadBranche Dag vindt plaats op dinsdag 11 oktober 2022 van 09:00-16:00 uur. Toegang tot de beursvloer en alle workshops is bij voorregistratie gratis. Let op! De ZwembadBranche Dag zal plaatsvinden op een nieuwe locatie, de Midden Nederland Hallen in Barneveld.