15 oktober ZwembadBranche Dag

Geld nodig voor brandwondenpatiënten: ‘Aquatraining maakt het revalideren draaglijker’

Brandwonden kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Het is pijnlijk en bewegen is ook erg lastig omdat de huid strakker en minder soepel is. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan dit worden verbeterd, alleen op ‘het droge’ revalideren is vaak pijnlijk en inspannend. Bewegen in het water daarentegen is minder zwaar en voelt fijner. Maar helaas wordt Aquatraining (nog) niet standaard aangeboden in alle brandwondencentra. Om dit te kunnen realiseren is er zo’n € 40.000 nodig.

Draaglijker en sneller

Er is gestart in een van de brandwondencentra om te onderzoeken of Aquatraining het gewenste resultaat oplevert en of het ook echt een prettige vorm is om te revalideren. Gerie Smit van de Brandwonden Stichting is enthousiast. “De eerste resultaten zijn erg positief. Brandwondenpatiënten hebben vaak grote, pijnlijke wonden en trekkende littekens. Revalideren in water voelt dan veel fijner aan dan het revalideren ‘op het droge’.” Smit heeft zelf ook brandwonden en weet als geen ander hoe zwaar het is om te revalideren. “Een methode die het draaglijker maakt, is dan heel waardevol.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Kinderen

Daarnaast laat Smit weten dat het een prettige methode is voor kinderen met brandwonden. “Ruim 25% van de 900 patiënten per jaar die in een brandwondencentrum terechtkomen, is jonger dan 5 jaar. En helaas stijgt dit percentage de laatste jaren. Voor hun motorische ontwikkeling is het goed om te bewegen, maar het helpt ook tegen obesitas. Als het bewegen pijnlijk is, is de motivatie onder kinderen om te bewegen ook minder. Als kinderen dan onvoldoende bewegen, is de kans op overgewicht groter. Gelukkig merken we dat de Aquatraining voor hen een aantrekkelijke manier is om te bewegen, waardoor zij gelukkig ook meer gaan bewegen.”

Lees ook: Swim Yoga: Relax, zwemmen is leuk!

Merwestein

Ook Sport- en evenementencomplex Merwestein onderstreept het belang van Aquatraining en steunt de Brandwonden Stichting. “Het is een mooi initiatief waar wij graag onze naam aan verbinden”, zo laat Michel Heinsius van Merwestein weten. “Wij weten hoe belangrijk water kan zijn. Des te mooier is het dat het water het revalidatieproces voor patiënten draaglijker kan maken. Met een half miljoen bezoekers bereiken wij een groot publiek en kunnen wij een groot podium bieden om het onder de aandacht te brengen. En uiteraard proberen wij onder onze bezoekers ook zoveel mogelijk geld op te halen middels acties, activiteiten en collectes.”

Aquatraining voor iedere patiënt

Smit is erg blij met de bijdrage van Merwestein. “Het is fijn om te weten dat Merwestein ons helpt om ons streefbedrag van 40.000 bij elkaar te krijgen. Daarnaast steunt het NK Open Water Zwemmen ons en zal men tijdens dit evenement geld ophalen voor Aquatraining.” Het zijn mooie initiatieven, maar uiteraard ziet Smit ook graag dat andere zwembaden het Merwestein volgen. “We hebben het geld ontzettend hard nodig, elke bijdrage is van harte welkom.”

Wil jij de Brandwonden Stichting meehelpen om Aquatraining voor alle brandwondenpatiënten mogelijk te maken? Kijk op www.brandwondenstichting.nl


advertentie

EasySwim