Jeugd Participatieladder Sport: zo maak je jeugd actiever

De jeugd heeft de toekomst en dus wil je de jeugd ook graag betrekken. Maar dat kan nog best lastig zijn. Hoe pak je dat aan en wat levert het op? Op Alles over Sport las ik een artikel over het (nog) actiever laten participeren van de jeugd binnen een sportvereniging met de participatieladder. Aan de hand hiervan kan je zien waar je staat en waar je naartoe wilt. Interessant voor zwemverenigingen maar ook voor zwembaden en zwemscholen die de jeugd willen betrekken. Zeker ook met het oog op het werven van nieuw personeel.

Voordelen actieve jeugdparticipatie

Veel Nederlandse sportverenigingen hebben een jeugdbeleid of een jeugdcommissie die van alles voor de jeugd organiseert. De organisatie hiervan ligt vaak in handen van volwassenen. De jeugd zelf doet in meer of mindere mate mee aan al deze activiteiten. Wat clubs zich niet altijd realiseren, is dat het actief betrekken van de jeugd bij de vereniging grote kansen kan bieden. Dit heeft voordelen voor zowel de organisatie als de jeugd zelf. De ‘Jeugd Participatieladder Sport’ is een instrument voor sportverenigingen, zoals bestuursleden, commissieleden, trainers, coaches en vrijwilligers. Maar tevens ook zeker interessant voor zwembaden en zwemscholen die graag meer jeugd zouden willen aantrekken met hun activiteiten en hen willen betrekken bij het ontwikkelen van het aanbod, het organiseren van evenementen. De ladder is afgeleid van het model van Roger Hart (1992). Bekijk de Jeugd Participatieladder.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Wat kan je nog meer doen om personeel te werven?

Waardevol

Jongeren meer betrekken en inzetten zorgt voor meer verbondenheid, wat de kans op afhaken verkleint. Ook brengen jongeren andere kwaliteiten mee dan volwassenen, zoals spontaniteit, energie en onbevangenheid. En het kan het tekort aan vrijwilligers en misschien ook wel personeel oplossen. Ook voor de jongeren zelf is het waardevol om een actieve rol te spelen op de vereniging. Als jongeren hun eigen wensen en behoeften kunnen aangeven, leren ze dat hun mening telt. Actief meedoen vergroot hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en contacten. Ook kan het bijdragen aan het ontwikkelen van hun talenten en competenties, zoals organiseren en onderhandelen.

De participatieladder

Hoe gebruik je de participatieladder?

  • Bekijk de treden van de ladder en bepaal op welke trede je vereniging zich bevindt.
  • Bepaal of je tevreden bent met die trede of naar welke trede je toe wilt werken. 
  • Bedenk wat een hogere trede voor de vereniging kan betekenen. 
  • Gebruik de voorbeelden ter inspiratie over hoe je kunt klimmen op de ladder.

Met dank aan het artikel van Alles over Sport