Fanatiek aan het wedstrijdzwemmen? Let ook op voeding!

Sommige zwemliefhebbers zwemmen puur en alleen voor de lol. Heerlijk even ontspannen baantjes trekken. Maar er zijn ook zwemmers die zijn wat fanatieker. Zij zwemmen op hoog niveau en doen ook vaak mee aan wedstrijden. Hierbij komt veel kijken: vaak trainen, oefenen van techniek. Maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Zeker voor wedstrijden. Waar moet op worden gelet zo vlak voor een wedstrijd? Op ProSwimwear las ik een aantal nuttige tips.

1. Let op koolhydraten

Het is niet verstandig om de avond voor een wedstrijd veel koolhydraten te eten. Wanneer je lichaam meer koolhydraten krijgt dan het kan verwerken, kan dit de spijsvertering beïnvloeden. En hierdoor kun je je de volgende dag niet goed uitgerust voelen. En is het dus ook van invloed op de prestaties. Beter is te kiezen voor een uitgebalanceerde maaltijd met de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.2. Let op vezelrijk voedsel

Teveel vezelrijk voedsel de avond ervoor of op de dag van de wedstrijd zelf is ook niet aan te raden. Hoewel vezels gezond zijn, is het voor de wedstrijd niet goed. Vooral als een lichaam niet gewend is aan vezelrijk voedsel. Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen het beste worden vermeden, beter zijn kleine porties fruit en groenten zoals een kopje ananas, een handvol kersen of broccoliroosjes. En nog even wat snacken voor het naar bed gaan? Een eenvoudige yoghurt gemengd met bessen en een handvol granola is een goede uitgebalanceerde pre-bedtime snack.

Lees ook: Kramp tijdens het zwemmen? Vooraf rekken helpt toch niet…

3. Ontbijten is een must!

Sommigen krijgen ’s ochtends op de dag van de wedstrijd geen hap door de keel, maar ontbijten is een must. Ontbijten zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel en handhaaft het energieniveau. Als de wedstrijd ’s ochtends is, is een licht ontbijt beter. Bij weinig trek, is een smoothie van fruit en melk een aanrader. Een zwaarder ontbijt kan alleen als de wedstrijd in de namiddag. Voorafgaand aan de wedstrijd kun je experimenteren met verschillende ontbijten om erachter te komen wat het beste werkt. Een goed voorbeeld is havermout met magere yoghurt of magere melk en fruit.

4. Snacken tussendoor mag, nee moet!

Een snack is een goede energiebron voor tussendoor. De beste snacks zijn klein en hebben meestal een mix van eiwitten en koolhydraten. Het eiwit is belangrijk om de bloedsuikerspiegel en energieniveau stabiel te houden. Makkelijk te verteren snacks met eiwitten zijn: een bakje yoghurt, proteïne smoothie, hüttenkäse met fruit of een hardgekookt ei.


advertentie

VDH Watertechnology