Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!

Op de ‘Internationale Dag van het Geluk’ blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders gelukkig zijn. Vooral een goede gezondheid en sociale relaties dragen bij tot geluk. Sporten is natuurlijk goed voor de gezondheid, maar het maakt je zeker ook gelukkig. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Sterker nog, sporten op jonge leeftijd zorgt ervoor dat je op latere leeftijd gelukkiger voelt. Voor de jeugd geldt dus dat een duik in het zwembad niet alleen goed is voor nu, maar zeker ook voor later. Robert Jan Tinge van Fit.nl legt uit waarom.

Voorbeeld leerproces

Sporten heeft onder andere een positief effect op: kracht, uithoudingsvermogen, coördinatievermogen, vermindering van het aantal lichamelijke klachten, het vermogen van kinderen om zich in een groep staande te houden. En sport is een goede manier om jezelf te leren overtreffen en geeft daardoor zelfvertrouwen. Sporten is ook een goed voorbeeld van een leerproces. Iemand doet iets voor, je neemt het in je op, en probeert het daarna ook te doen – net zolang tot je het ook kan. [redactie: je leert dus niet alleen zwemmen tijdens de zwemles…]Dit is hoe een leerproces meestal werkt, dus met sporten kun je dit goed oefenen. Dit geeft een kind natuurlijk ook voldoening. Ze leren dat ze veel meer kunnen dan ze zelf dachten.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Vroeg sporten verbetert je zelfwaarde en geluk

In een onderzoek bleek al snel een verband te bestaan tussen het op jonge leeftijd sporten en een hogere zelfwaarde op latere leeftijd. Hierdoor voelden deze personen zich ook gelukkiger. Dus hoe jonger je gaat sporten, hoe positiever de invloed op je zelfwaarde en daardoor ook op geluksgevoelens. Het is dus zeker zinvol om kinderen te laten sporten. Het is natuurlijk niet opvoedkundig verantwoord om kinderen te dwíngen, maar ze kunnen best worden gestimuleerd om dingen te proberen als ze dat leuk vinden. Meestal is het leren van iets nieuws een dusdanige succeservaring voor een kind, dat ze die sport vrijwel automatisch leuk beginnen te vinden.

Lees ook: Dit is waarom je al heel jong moet beginnen met zwemmen. Spoiler: het is ook goed voor de leerprestaties.

Welke noodzaak is er nog meer om kinderen te laten sporten?

De toename van overgewicht onder kinderen is een trend die al twintig jaar gaande is. Dit probleem zal in de toekomst alleen nog verder in omvang toenemen. Omdat overgewicht ook kan leiden tot allerlei andere gezondheidsproblemen, is dit natuurlijk een zorgwekkende ontwikkeling. De wetenschappelijke literatuur laat een sterk verband zien tussen overgewicht en een verminderd psychisch welbevinden. Dit is een kip-ei-verhaal, maar het lijkt alsof het sporten op vroege leeftijd kinderen bepaalde levensvaardigheden meegeeft die ze in de adolescentie en vroege volwassenheid beschermen tegen negatieve effecten van deze leeftijdsperiodes. Ook om deze reden is het vroeg blootstellen van kinderen aan sport ontzettend waardevol.

Conclusie

We weten heel goed dat lichamelijke beweging belangrijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Dat het op de lange termijn ook een psychologisch beschermend effect heeft, is bij minder mensen bekend. Op jonge leeftijd beginnen met sporten is dus enorm belangrijk voor het toekomstige welzijn van een kind. Natuurlijk moet je rekening houden met de behoeftes van het kind, maar positief stimuleren is altijd goed!

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.


advertentie

Aquatickets