Deelname sport 2001-2020: wat gebeurde er het eerste coronajaar?

Steeds meer volwassenen zijn wekelijks gaan sporten. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar hoe sport men dan graag? Het Mulier instituut heeft de ontwikkelingen van de belangrijkste sportcategorieën in kaart gebracht vanaf het jaar 2001. Gekeken is naar veld- en zaalsporten, fitness en sporten in kleinschalige ruimte zoals yoga. Maar ook duursporten in de openbare ruimte zoals hardlopen. En natuurlijk bewegen in het water. Waarbij nu vooral het eerste coronajaar interessant is. Sinds corona was sporten door de coronamaatregelen niet altijd mogelijk, wat heeft dit gedaan met de sportdeelname in 2020?

Coronamaatregelen

Het onderzoek laat de trend zien van sportdeelname sinds 2001 tot aan 2020. Omdat de coronamaatregelen van invloed zijn op de sportdeelname is het natuurlijk interessant om te zien wat hiervan de invloed is geweest. Door het sluiten van de binnensport konden mensen niet meer in groepsverband trainen en competities werden afgebroken. Daarmee verloor men een doel en infrastructuur, met als resultaat dat 3,8 miljoen Nederlanders boven de 25 jaar minder zijn gaan bewegen. In de eerste lockdown bleek dat de helft evenveel uren is blijven sporten/bewegen (49%), 38% minder en 13% meer. Twee vijfde koos voor een andere sport en/of beweegactiviteiten (39%).  Het aantal kinderen tussen de 6 en 12 jaar dat wekelijks sport is gedaald met 35%. Ook de jeugd van 13 tot en met 18 jaar heeft de afgelopen maand opvallend minder vaak gesport, bij deze doelgroep daalde het percentage met 13%. 


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Individualisering van de sport? Zo houd je banenzwemmen leuk!

Wat was de invloed van corona op de sportdeelname?

In het onderzoek van het Mulier Instituut is de trend goed te zien vanaf 2001. Specifiek is nu ook het jaar 2020 uitgelicht, het eerste jaar van corona, om te zien of dit wellicht voor een trendbreuk heeft gezorgd. Bij de wekelijkse deelname van sporters van 18 jaar en ouder zien we een duidelijke stijgende trend bij fitness en sporten in kleinschalige ruimte zoals yoga die ook doorzet in 2020. Deelname aan veldsporten is stabiel tot en met 2020 en bij zaalsporten zien we een geleidelijke daling vanaf 2001. Duursporten in de openbare ruimte zoals hardlopen en skeeleren geeft een wisselend beeld over de afgelopen twee decennium. Tot aan 2015 zien we een stijging, daarna een daling en vervolgens in 2020 weer een stijging. Deze stijging in 2020 zou natuurlijk heel goed te verklaren kunnen zijn door het sluiten van alle sportfaciliteiten waardoor mensen die wilden (blijven) bewegen waren aangewezen op de openbare ruimte. En wat deed zwemmen? Na een daling in 2006 was de deelname tot het jaar 2019 stabiel, daarna zien we een lichte daling. Te verklaren uiteraard door het sluiten van de binnenbaden in de lockdowns. Bij de sportdeelnemers jonger dan 18 jaar is de trend vanaf 2016 bekeken. Ook bij de jeugd tussen 12 en 17 jaar zien we bij zwemmen een lichte daling in 2020, bij de kinderen tussen de 7 en 11 jaar bleef deelname stabiel. In tegenstelling tot volwassenen zijn de zaalsporten voor de jeugd in 2020 licht toegnomen, bij de kinderen nam deze af. De jeugd deed daarentegen weer minder aan veldsporten en de kinderen juist meer. Voor beide doelgroepen nam de deelname aan duursporten in de openbare ruimte, net als bij de volwassenen, toe.

Onderzoek

Voor de data-analyse is gebruik gemaakt van de grootschalige Gezondheidsenquête van het CBS. Op basis daarvan beschrijft men de wekelijkse deelname aan diverse categorieën van sport door volwassenen tussen 2001 en 2020 en door kinderen en jongeren tussen 2016 en 2020. Lees voor meer informatie de factsheet Deelname aan categorieën van sport 2001-2020.