De VAR verdwijnt per 1 mei 2016. In plaats daarvan kun je gebruikmaken van algemene modelovereenkomsten. Hieronder vind je de brief die de Belastingdienst de komende weken verstuurt aan alle VAR-houders. Deze brief is echter ook relevant voor jou als opdrachtgever. Samengevat komt het er op neer dat je voortaan de mogelijkheid hebt om te werken met modelovereenkomsten.
>> Brief van de belastingdienst
Modelovereenkomst
Deze modelovereenkomsten bieden, in geval van twijfel over de arbeidsrelatie tussen jou en de zzp’er, zekerheid omtrent de loonheffing. Indien je verwijst naar en gebruik maakt van één van de algemene modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst hebben jij en jouw opdrachtnemer zekerheid dat de opdrachtnemer buiten loondienst werkt. De algemene modelovereenkomsten, waarvan enkele tot stand zijn gekomen in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland, zijn breed toepasbaar. Om welk werk en branche het gaat is niet van belang. Je kunt deze zonder zelf aan te passen meteen gebruiken en hoeft zelf dus ook geen overeenkomsten voor te leggen aan de Belastingdienst. Je vindt deze algemene modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Webinar
Naast het webinar dat de Belastingdienst organiseert voor de opdrachtnemers, is onlangs ook een webinar voor opdrachtgevers georganiseerd. Klik hier om het webinar terug te kijken. Ook organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland, samen met PZO-ZZP en de Belastingdienst, nog enkele voorlichtingsbijeenkomsten in april. Hiervoor kun je je nog aanmelden. Meer informatie is te vinden via de agenda van VNO-NCW en de MKB.
Modelovereenkomst Fitnessbranche
Omdat er op dit moment geen voorbeeldovereenkomst is voor de zwembranche en de zwembranche aardig wat overeenkomsten heeft met de fitnessbranche kun je de modelversie van Fit!vak downloaden via deze link. Fit!vak heeft een nieuwe modelovereenkomst opgesteld voor het werken met zzp’ers en hiervoor gebruik gemaakt van een modelovereenkomst van de Belastingdienst. De standaard overeenkomst is aangevuld met een paar branchespecifieke punten. LET OP: de geel gemarkeerde artikelen mogen niet gewijzigd worden!
Aanvullend nog een interessant document: Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer.