De magie van het water: dippen, zwemmen of lekker een film kijken

Als je naar buiten kijkt, moet je er misschien niet meteen aan denken maar het is vandaag de eerste landelijke DipDag ooit. Het water heeft iets magisch. Sterker nog, zwemmen geeft mensen een extra dimensie aan hun leven. Steeds meer zwemliefhebbers zien in zwemmen in buitenwater ook een mooie uitdaging. Wil jij ook ervaren hoe het is? Vandaag kun je samen met een kenner eraan proeven, of liever gezegd even dippen. En wie zich nog meer wil onderdompelen in de magie van zwemmen, kan eind februari zijn hart ophalen tijdens het zwemfilmweekeinde op Vlieland.

DipDag

De landelijke Dipdag dag is een idee van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong die ook een boek over koudwatertraining schreef met ‘The Iceman’ Wim Hof.  Steeds meer zwemliefhebbers zoeken het open water op. De laatste jaren is het aantal zwemevenementen en swimruns in toegenomen, net als het aantal atleten dat een triathlon op hun naam hebben staan. Met deze DipDag wil Koen mensen die de beleving van koude natuurwater willen ervaren stimuleren om dat met een ervaren ‘dipper’ te doen. Het idee is dat je in het water dipt, dus niet zwemt, voor zo’n twee tot drie minuutjes (absoluut niet langer) in het koude water. Daarna ga je eruit en geniet je de hele dag lekker na. En wie gewoon ook nog even echt wil zwemmen onder wat minder barre omstandigheden, kan natuurlijk erna een paar baantjes gaan trekken in een van de binnenbaden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Zwemfilmweekeinde

Het water, in de binnen- of buitenlucht, heeft iets magisch. Kirsten van Santen schreef haar debuut Water pakken om de ziel van het ‘zwemmersvolk’ te doorgronden. Kriskras door Nederland ging zij op zoek naar zwemmers die hun hart hebben verloren aan het zwemmen in chloorbaden, rivieren, plassen of de open zee. Eind februari strijkt Kirsten neer op een van de waddeneilanden om de passie voor zwemmen en water te delen met zwemliefhebbers. “Nog even en dan organiseer ik samen met filmkenner en reisschrijver Adwin de Kluyver een zwemfilmweekeinde op Vlieland. In het kleine, knusse filmtheater Podium Vlieland kunnen mensen dan zes spannende, romantische en soms ook griezelige zwemfilms kijken.” In deze films staat net als in het boek van Kirsten water in verschillende vormen zoals chloor, zoet en zout centraal. Maar nog leuker, de echte die hards kunnen ook zelf een stukje gaan zwemmen of dippen vanaf het Vlielander strand. “Natuurlijk is er ook voldoende de tijd om het eiland te verkennen en voor wie denkt het niet te kunnen laten, raad ik zeker aan om je wetsuit mee te nemen.”

Lees ook: Buitenwaterzwemmen: ‘Met training en begeleiding in het zwembad kun je een verschil maken’

Vrije geesten

De films worden allemaal ingeleid door Kirsten zelf. “Ik vertel alles over mijn zwemtocht door Nederland waarover ik in mijn boek heb geschreven. Via de mooiste zwemverhalen reizen we van zoet naar zout. Van het Kanaal naar diepe meren, van onstuimig naar bladstil water. We verkennen zo de magische werelden die (vlak) onder het wateroppervlak verscholen liggen.” De films lopen ook uiteen en variëren van een zoete coming-of-age film tot een ontroerende documentaire en van een heerlijke feelgoodkomedie tot een magische animatiefilm. Kirsten geeft tevens een lezing over haar boek waarmee ze dieper ingaat op het water als magische plek. “Wie zwemt, bevrijdt zich van de dagelijkse beslommeringen, sleur en conventies. In die zin is zwemmen een ontsnapping en zijn zwemmers vrije geesten die zich in een betoverend en bij vlagen angstaanjagend parallel universum begeven waarin alles vloeibaar wordt.”

Wil jij nog graag met iemand dippen? Op Sportrusten staan alle initiatieven vermeld.

Kijk voor meer informatie over het zwemfilmweekeinde op www.podiumvlieland.nl.