Buitenwaterzwemmen: ‘Met training en begeleiding in het zwembad kun je een verschil maken’

Steeds meer zwemliefhebbers zien in zwemmen in buitenwater een mooie uitdaging. De laatste jaren is het aantal zwemevenementen en swimruns toegenomen, net als het aantal atleten dat een triathlon op hun naam hebben staan. Openwaterzwemmen is alleen wel anders, je hebt te maken met stroming, golfslag en troebel water. Om je hier goed op voor te bereiden is een gedegen training een must. Volgens Janco Nolles ligt daar nu juist een mooie kans voor de zwembranche. “Openwaterzwemmers investeren graag tijd en geld in een goede voorbereiding, met een specifieke training en goede begeleiding in het zwembad kun je een verschil maken.”

Populair

Janco Nolles is een fervent zwemmer in het zwembad én buitenwater en mag zich op basis van zijn werkzaamheden als opleider van zwemtrainers en 15 jaar ervaring als zwemtrainer een expert noemen. Daarnaast maakt hij sinds kort podcasts waar grote belangstelling voor is, het zwemmen in buitenwater is in opmars. “We zien steeds meer zwemevenementen die binnen no-time vol zijn en de facebookgroep voor triathleten is in korte tijd gegroeid naar 4.000 leden, dit had ik een paar jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.” Of dit vooral op het conto te schrijven is van iconen als Maarten van der Weijden, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal vindt Nolles lastig te zeggen, maar het heeft zeker wel een boost gegeven. “Net als de huidige populariteit van het buitenbad voor een nieuw elan heeft gezorgd.” Dat dit mogelijkheden biedt voor zwembaden, daar is Nolles eveneens van overtuigd. “Het zijn vaak zwemmers die toewerken naar een evenement of een wedstrijd en zich ervan bewust zijn dat zij winst kunnen halen uit een goede voorbereiding. Als geen ander kunnen zwembaden professionele begeleiding bieden.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lees ook: Let hier op als je gaat zwemmen in open water

Doorhaaleffect

Nolles ziet dat mensen nu vaak ‘op eigen houtje’ iets doen, maar dat is zeker niet altijd ideaal. “Je kunt googlen voor een trainingsschema, vervolgens een borstcrawlcursus doen en vooral veel meters maken, maar optimaal is het niet. Niet voor niets wordt bij de triathlon het zwemmen gezien als het lastigste onderdeel. Ik zie dan ook veel kansen om in aanloop naar een wedstrijd of evenement een zwemmer intensief te trainen in het zwembad.” De toegevoegde waarde zit volgens Nolles naast de zwemtechniek vooral ook in een aantal onderdelen die heel specifiek zijn voor het buitenwater. “In een zwembad ook heel goed trainen op het verbeteren van je doorhaaleffect, de ligging in het water en oefenen op skills zoals kijken en oriënteren.” Nolles gelooft daarbij ook in het gebruik van maken van slimme toepassingen. “Bij de zwemtechniek en de ligging in het water gaat het vaak om details, als je dit vastlegt met een go pro kun je vervolgens samen naar de verbeterpunten kijken. Je kunt dit ook goed inzetten als een soort intake die je los aanbiedt. Gekoppeld aan een traject met goede begeleiding, is het natuurlijk interessanter voor een zwematleet.” Waarbij Nolles benadrukt dat deze groep zwemmers ook na het evenement belang heeft bij een training. “Het op peil houden van je conditie is natuurlijk altijd belangrijk. Na een evenement of wedstrijd wil je op een basisniveau blijven voor het volgende piekmoment.”

Beleving

Nolles gelooft zeker dat er markt is voor een goede training in het zwembad. “Zwemmers pakken het heel serieus aan en willen er graag tijd en ook geld in investeren. Je kunt als zwembad bijvoorbeeld zwemtrainers inhuren of met je zweminstructeurs een programma maken.” Daarnaast is dit volgens Nolles ook in het belang is van andere zwemfans. “We kennen allemaal wel het ongemak van banenzwemmers die te snel of te langzaam gaan, het is maar net hoe je het bekijkt. Wanneer je dit kan reguleren, geeft dat rust voor iedereen. Daarbij denk ik dat de animo de komende jaren alleen maar zal toenemen. Je kunt nu ook met Strava je gezwommen route delen, dat werkt natuurlijk stimulerend.” Naast de passie voor het zwemmen zelf, merkt Nolles dat de beleving ook een rol speelt. “Vanaf het water heb je een heel ander uitzicht, dat geeft een soort magisch effect.” Waarbij Nolles ook wil benadrukken dat het ook vaak wordt onderschat, het is zeker niet zonder gevaren. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een training openwaterzwemmen voor recreanten dan ook van grote waarde.” Voor Nolles is het duidelijk, het openwaterzwemmen biedt veel kansen. “Je kunt zwemliefhebbers met een passie voor openwaterzwemmen aan je zwembad binden door professionele begeleiding. Maar je kunt zo ook een nieuwe doelgroep bereiken. Als zwembad, zwemvereniging of zwemschool kun je zo op ieder niveau van betekenis zijn. En hoe meer zwemliefhebbers er komen én goed worden begeleid, des te beter voor de gehele zwembranche.”