Om goed inzicht te krijgen in de exploitatie is het voor managers belangrijk om rapportages te maken. Alleen het verzamelen en verwerken van data in bruikbare en overzichtelijke managementrapportages kost veel tijd. Tegelijkertijd wordt er steeds meer verwacht op het gebied van verantwoording van activiteiten, opbrengsten en kosten. Hoe ga je dan efficiënt om met data?
Slimme sensoren en meters
Je kunt verschillende data uit een accommodatie halen. Al deze data kunnen bijdragen aan de optimalisatie van het zwembad, van waterpompen tot aan de toegangspoortjes. Als uit deze data bijvoorbeeld blijkt dat er veel te veel water wordt afgevoerd, dan kan hier op lange termijn op bespaard worden. Dit is één van de vele voorbeelden waar mogelijkheden liggen om op energie- en onderhoudskosten te besparen. Het monitoren van de verschillende systemen op basis van objectieve data is dan essentieel om grip te hebben op de exploitatie. Maar vaak moeten al deze onderdelen apart van elkaar worden gemonitord, wat een flinke klus op zichzelf is. Deze data komen namelijk uit de verschillende systemen en zijn vaak niet overzichtelijk, waardoor er niet makkelijk op geanticipeerd kan worden. Er zijn handige hulpmiddelen die het verzamelen van deze data een stuk vereenvoudigen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van slimme sensoren en meters die op verschillende punten in het zwembad geplaatst kunnen worden. Deze sensoren meten bijvoorbeeld de verschillende installaties, waterkwaliteit, de luchtkwaliteit, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De gegevens van deze sensoren worden vervolgens draadloos verzameld en opgeslagen in een centraal systeem.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Meten is weten
Maar hoe verbind je dan vervolgens al die data aan elkaar? Tegenwoordig zijn er geavanceerde softwareoplossingen beschikbaar die de data uit verschillende systemen en sensoren kunnen integreren en visualiseren. Zo komen alle data van de accommodatie die worden verzameld bijeen in één overzichtelijk dashboard. Hiermee heeft een zwembadmanager op elk moment inzicht in de prestaties van het zwembad, het energie- en waterverbruik, de status van de installaties en andere relevante gegevens. Hierdoor zijn ook direct eventuele afwijkingen en problemen inzichtelijk en kan er proactief gehandeld worden om de accommodatie zo goed mogelijk te exploiteren. Een zwembad in de regio van Rotterdam heeft zo duizenden euro’s bespaard. Uit de verschillende koppelingen die werden ingelezen bleek namelijk dat elke nacht om 03.00 uur veel energie werd verbruikt. Vervolgens is gekeken hoe dat kan en dus ook hoe het kon worden verholpen. Zonder de beschikbare data was dit nooit achterhaald en was er ook niet voldoende specifieke informatie om het te verhelpen. Een overzichtelijke bundeling van data is zo een krachtig instrument om het zwembad efficiënt te kunnen beheren. Zeker nu de branche staat voor een aantal grote uitdagingen, is dat een waardevolle toevoeging.
Deze blog is geschreven door Martijn Pot, product owner van Knowur.biz