Save the date - ZwembadBranche Dag

COVID-19 Fit: Geusseltbad Maastricht begeleidt mensen in hun herstel na corona

Zwemmen is natuurlijk bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van hun spieren en gewrichten en waarbij extra belasting niet prettig of zelfs zwaar is. Therapeutisch zwemmen kan de belasting van gewrichten verminderen terwijl kracht, stabiliteit en mobiliteit worden getraind. Het is daarmee ook prettig voor mensen die corona hebben gehad en daar nog lang last van houden. Het Geusseltbad Maastricht begeleidt met het COVID-19 Fit mensen in hun herstel na corona.

Opwaartse druk

De een is een paar dagen verkouden van corona en de ander kampt maandenlang nog met klachten. Om dan voldoende kracht en mobiliteit op te kunnen bouwen, is actief blijven en het soepel houden van de spieren en gewrichten dus belangrijk. Het voordeel van zwemmen is natuurlijk dat door de opwaartse druk van het water het lichaam minder weegt, waardoor spieren en gewrichten veel minder worden belast en makkelijker de natuurlijke bewegingspatronen weer oppakken. Reden ook dat zwemmen vaak een onderdeel uitmaakt van een revalidatieproces.

Lees ook: Dit is waarom zwemmen zo goed is voor nu in tijden van corona én later

COVID-19 Fit

In het Geusseltbad bieden zij al geruime tijd therapiezwemmen aan in het zorgbassin, dit water heeft een constante watertemperatuur van 33 graden en beschikt onder meer over een tillift en een luie trap. Om ex-coronapatienten te ondersteunen in hun herstel, heeft men ook een COVID-19 Fit beweegprogramma ontwikkeld. Een mooie aanvulling op het huidige aanbod, zo laat Tom Jacobs, teammanager Geusseltbad, weten. “Dit past goed binnen de doelstelling van het zwembad, wij richten ons namelijk op doelgroepzwemmen, verenigingszwemmen én therapiezwemmen. Er is dan ook al een uitgebreid aanbod therapeutisch zwemmen, maar gezien de huidige ontwikkelingen hebben wij ons ook specifiek gericht op het herstel na corona.” De mensen die komen zwemmen hebben niet in het ziekenhuis gelegen, wel zijn het ex-patiënten die nog lang last ondervinden van hun coronabesmetting en in hun herstel graag willen worden ondersteund. “Het is inmiddels bekend dat het verloop van een coronavirus heel wisselend kan zijn en dat het bij sommige mensen echt veel schade kan aanrichten. Zij hebben last van hun ademhalingssysteem, maar ook andere vitale organen zoals het hart, lever en nieren kunnen zijn aangetast. Het is dan fijn om onder deskundige begeleiding op een verantwoorde manier te kunnen herstellen.”

Sportakkoord

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met ‘Fysiotherapiepraktijk de Heerderrein’, de lessen zelf worden gegeven door een deskundige instructeur die hiervoor is getraind. “Fysiotherapeuten zijn nauw betrokken bij het programma en bij de begeleiding van de instructeurs. Veel mensen die meedoen aan het programma zijn ook ex-patiënten die werden behandeld door de fysiotherapie.” Omdat de effecten voor iedereen anders kunnen zijn, is er veel aandacht voor het individu. “Uiteraard houden wij tijdens de lessen rekening met ieder zijn eigen klachten en beperkingen. Zeker omdat de klachten zo divers zijn, streven wij bij het herstel ieder zijn eigen individuele doelen na.” Tom hoort veel enthousiaste reacties en mensen komen graag zwemmen, of het daadwerkelijk effect heeft op het herstel vindt hij lastig te zeggen. “Wat we wel weten is dat therapeutisch zwemmen voor mensen met vergelijkbare klachten van grote waarde is. We weten immers dat zwemmen in warm water goed is voor de gewrichten en bindweefsels, daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en verbetert het de conditie. Je kunt je dus voorstellen dat mensen die corona hebben gehad hier ook baat bij hebben.” Geusseltbad gaat het programma binnenkort ook uitbreiden voor mensen met hart- en vaatziekten. “Binnen het sportakkoord is geld vrijgemaakt voor het ondersteunen van deze patiënten en wij zijn vooral heel blij dat wij als zwembad hier een steentje aan bij kunnen dragen. Zwemmen is niet alleen goed om in te spannen en te ontspannen, maar is zeker ook geschikt als onderdeel van een medisch traject. Wij ondersteunen mensen daar dan ook graag bij.”
Sera Dataduiker