15 oktober ZwembadBranche Dag

Colleges Arnhem en Rheden zien kans voor gezamenlijk zwembad

De gemeenten Arnhem en Rheden gaan de kansen op een gezamenlijk zwembad mét een 50 meter-wedstrijdbassin verder onderzoeken. Dit overdekte zwembad zou gebouwd kunnen worden in het grensgebied van de gemeenten Rheden en Arnhem, in de omgeving van de A12. De nieuwe zwemvoorziening komt dan in de plaats van de zwembaden Valkenhuizen in Arnhem en De Dumpel in Velp, die beide toe zijn aan een grote renovatie. Het verdere onderzoek geeft in april duidelijkheid over de totale kosten, bereikbaarheid en uitvoering van het zwembad. Hiertoe hebben de colleges van Arnhem en Rheden 17 januari besloten.

Een gezamenlijk zwembad is aantrekkelijk voor beide gemeenten, omdat zij de kosten dan kunnen delen. Arnhem wil het verouderde zwembad Valkenhuizen grondig vernieuwen. Een actiepunt in het Lenteakkoord van het college is het investeren in duurzame sportaccommodaties; Valkenhuizen is nu een van de minst duurzame en heeft een hoog energieverbruik (ruim één euro per bezoeker). Om aan de minimale eisen van veiligheid en hygiëne te blijven voldoen is al een opknapbeurt van 3½ miljoen euro nodig. Een renovatie van het bad op Valkenhuizen zou al gauw 10 miljoen kosten. Er is hier nu een tekort van 41 zwemuren per week. Voor de buurgemeenten Rheden en Arnhem is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden van een gezamenlijke oplossing.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Aan weerskanten van de gemeentegrens (de A12) liggen locaties die op zich geschikt lijken voor een gezamenlijk zwembad. Voor Arnhem gaat het om de omgeving Elsweide, Presikhaaf/Lange Water en bedrijventerrein IJsseloord 2. Naar deze mogelijkheden is een verkenning uitgevoerd. Ook is gekeken naar de combinatie van een nieuw gezamenlijk zwembad met een nieuw trainingsbad op Valkenhuizen. Dat zou de gemeente Arnhem jaarlijks 4½ ton extra kosten.

De investering in een gezamenlijk zwembad met een 50 meterbassin ligt anderhalf miljoen euro hoger dan in een gezamenlijk bad met kleinere (25 meter)baden, maar de jaarlijkse kosten zijn bijna gelijk. Dat komt vooral door het grotere, rendabeler gebruik van een wedstrijdbad met een baan van 50 meter. Het biedt zwemtalenten en aspirant-topzwemmers de kans om te trainen, geeft meer trainings- en wedstrijdruimte voor de zwem- en waterpoloverenigingen, en is geschikt voor regionale KNZB-kampioenschappen en nationale juniorenkampioenschappen. Ook voor gehandicapte zwemmers en voor baantjes-, recreatie-, les- en schoolzwemmen is een 50 meterbad ideaal. De Grote Koppel en openluchtbad Klarenbeek blijven.

Unieke kans
Wethouder sport Gerrie Elfrink: ‘Met mijn Rhedense collega Ronald Haverkamp heb ik goede gesprekken gevoerd over het voordeel van een gezamenlijk zwembad. En niet alleen, omdat een gezamenlijk zwembad goedkoper is dan aparte zwembaden. Hier ligt een unieke kans om een wedstrijdbad te bouwen dat een aanwinst is voor de zwemmers in Arnhem en Rheden. Dat biedt heel veel meer mogelijkheden voor lessen, trainingen en wedstrijden. Daarom gaan we nu degelijk verder onderzoeken hoe dat gezamenlijke zwembad, liefst met een wedstrijdbassin, mogelijk is. Binnen ongeveer drie maanden weten we of het kan. Het besluit is daarna aan de gemeenteraden van Arnhem en Rheden.’


advertentie

E.B.T.C.