10 tips voor een zonnig dagje in het buitenbad

Het wordt in juli droger, zonniger en warmer dan normaal met ’aangename zomerse temperaturen tussen 25 en 30 graden’. Goed nieuws dus voor alle scholieren die binnenkort vrij krijgen of eigenlijk al min of meer vrij zijn en voor de vakantiegangers in Nederland. Heerlijk weer om af te koelen in het water en uit te rusten op de ligweide: wie doet je wat? De zon… Vergeet vooral niet de zon. Bescherming is heel belangrijk. Zeker voor kinderen, waar de huid nog heel teer is. Wat moet je dan doen? Bij waterproof zonnebrandcrème in ieder geval evengoed smeren na het zwemmen en nog meer tips om verbranding te voorkomen.

10 tips voor een gezond dagje in het buitenbad

 1. Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
 2. Smeer kinderen ’s ochtends meteen in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken.
 3. Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw in wanneer kinderen uit het water komen, zijn afgedroogd of hebben gespeeld en gezweet.
 4. Waterproof of waterresistant betekent dat het tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten, maar niet dat het de hele dag blijft zitten. Dus ook bij waterproof: smeren na het zwemmen.
 5. Lees ook: Lekker buiten zwemmen? Smeer je heel goed in!


  Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 6. Als je zeker wilt zijn van bescherming, kies dan voor UV-werende kleding. Dit beschermt met een hoge factor, ook als de kleding nat wordt. Zeker een aanrader voor waterratten…
 7. Gewone kleding beschermt ook. Maar hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling het doorlaat. Een droog wit t-shirt biedt bescherming van SPF 15, een nat shirt nog minder.
 8. Vergeet vooral ook niet het gezicht en rond de ogen vaker te smeren bij het dragen van een zwembrilletje. Door het steeds op en af doen van dit brilletje, verdwijnt het beschermlaagje eerder.
 9. Kinderogen zijn kwetsbaar, een goede kinderzonnebril met voldoende UV-bescherming is zeker geen overbodige luxe.
 10. Even niet zwemmen? Zoek dan een schaduwplek zoals bomen of parasols. Let wel op: in de schaduw kun je ook verbranden door de indirecte straling (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Dus ook in de schaduw alert zijn met smeren.
 11. Precies weten wat de zonkracht is en wanneer je moet smeren en weren? Check de UV-radar app van KWF. Deze app geeft de zonkracht aan, geeft huidadvies én laat weten wanneer je weer moet smeren en de zon uit moet.

Kijk voor meer informatie bij de KWF Kanker Bestrijding


advertentie

Pomaz