23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwemmen kan mensen met hersenletsel helpen bij re-integratie

Deze week is de jaarlijkse Brain Awareness Week waarin aandacht wordt gegeven aan de hersenen om meer (h)erkenning en bewustwording te krijgen van de gevolgen van hersenletsel. Nederland kent een grote groep mensen met een (niet-aangeboren) hersenletsel voor wie het lastig is om opnieuw aansluiting te vinden in de maatschappij. De verbindende factor voor velen is sport en bewegen. Maar ‘gewoon even bewegen’ kan best lastig zijn. Een speciaal zwemuur kan dan heel waardevol zijn en een opstap naar deelname aan reguliere activiteiten in de maatschappij.

Blijven bewegen

Mensen met een (niet-aangeboren) hersenbeschadiging hebben door hun ongeval, geweld of ziekte plotseling een heel ander leven. Na de revalidatie word je vaak naar huis gestuurd met het advies te blijven bewegen. Maar de grote vraag is dan: hoe en waar? Deze mensen hebben nu eenmaal allerlei verschillende beperkingen en kunnen in eerste instantie eigenlijk alleen goed sporten met deskundige begeleiding en in rustige ruimten. Het is dan fijn als men onder aangepaste omstandigheden kan zwemmen. De Van der Sar Foundation helpt daarbij.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.



Iedereen een kans

Wanneer mensen ontslagen zijn uit het revalidatiecentrum, zijn de meesten nog niet klaar voor deelname aan de maatschappij en reguliere sportactiviteiten. Ook het zwembad is een opebare ruimte die lastig kan zijn om naartoe te gaan. Het begint al bij de ingang, waar het moeilijk is om door het toegangspoortje te komen. Vervolgens stapt men in een kakofonie van geluid, zeker in een zwembad wordt het geluid nog eens versterkt. Ook de vraag of en hoe iemand met bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming nog kan zwemmen en welke ondersteuning daarbij nodig is, is voor mensen zelf vaak moeilijk te beantwoorden. Door onzekerheid, prikkels en het ontbreken van geschikte aanpassingen kan het zwemmen binnen reguliere zwembaden problemen opleveren. Wat er ook voor kan zorgen dat de drempel om te gaan zwemmen te hoog wordt. Om deze drempel te verlagen, en als tussenstap om vervolgens het zwemmen te gaan continueren binnen een geschikt regulier zwembad, biedt de Edwin van de Sar Foundation het zwemmen met (niet-aangeboren) hersenletsel aan op verschillende locaties in Nederland.

Lees ook: Zwemmen met een beperking? Denk in mogelijkheden!

Terug in de maatschappij

Voor mensen met een hersenletsel is dit enorm waardevol. Beweging zorgt voor het herstel van hersenfuncties en heeft een positieve invloed hebben op bijvoorbeeld spraak- en geheugenproblemen of concentratiestoornissen. Zowel het lichaam als het hoofd profiteren dus van beweging. Zwemmen is dan bij uitstek geschikt, in het water ben je gewichtloos, het water is aangenaam warm. Ook als je op het droge vaak op een rolstoel bent aangewezen, kunnen alle spiergroepen bij zwemmen optimaal worden gebruikt en geoefend. Daarbij is het ook goed voor het zelfvertrouwen en het sociale contact en levert het een positieve bijdrage aan de re-integratie. Mensen willen niet worden weggestopt in een hokje en een stempel opgeplakt krijgen. Men was gewend om mee te draaien in onze drukke samenleving, actief zoals een ieder ander en van het één op het andere moment liep men tegen een enorme beperking op. Hoe fijn is het dan als je door het zwemmen mensen fysiek kan helpen én kan helpen om weer de stap terug in de maatschappij te zetten.

Kijk voor meer informatie bij de Edwin van der Sar foundation