23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Nu ik eenmaal weet wat het is, wil ik het niet missen’

Zwemmen is leuk, altijd en overal. Sterker nog, het geeft een extra dimensie aan je leven. Of het nu gaat om het binnenbad, het buitenbad, een meer of een vennetje: een duik is verfrissend en geeft je energie. Zo menen Kjeld de Ruyter en Jim Jansen die elkaar zo’n 10 jaar geleden hebben gevonden in de liefde voor het zwemmen. Om dit te delen schreven zij ‘Zwemmersgeluk: Op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik’. Topwetenschappers vertellen vanuit hun expertise, zwemmers delen hun passie en een aantal mooie zwemplekken worden uitgelicht. Interessant voor mensen die het zwemmen een warm hart toedragen én voor liefhebbers in spé. Maar wat is zwemmersgeluk voor de auteurs zelf? Jim Jansen vertelt.

Foto: Kjeld de Ruyter

Afgezworen

De liefde voor het zwemmen had Jim Jansen, wetenschapsjournalist, niet van kinds af aan. Sterker nog, het leren zwemmen was een ware kwelling en na zijn diploma heeft hij het compleet afgezworen. Tot zo’n 10 jaar geleden. “Ik wilde meer gaan bewegen en gek genoeg leek mij het leuk om te gaan zwemmen. Ik was meteen om, een betere start van de dag is er niet.” Jansen zwemt zo’n drie keer per week, het hele jaar door. In de zomer in het buitenwater en in de winter verkiest hij het verwarmde water. Maar nu het buitenbad De Mirandabad het hele jaar open is, zwemt hij tot zijn genoegen nog wel in de buitenlucht. “Na oktober wordt het voor mij echt te koud om in het buitenwater te zwemmen. Ik mis het dan wel en ben daarom ontzettend blij dat het buitenbad nu open is. Ik sla ook niet zo snel over. Nu ik eenmaal weet wat het is, wil ik het niet missen.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Laat je verrassen

Wat voor Jansen ook de reden was om een boek te schrijven. “Ik wil hiermee eigenlijk zeggen: probeer het ook eens en laat je verrassen.” En aangezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wilde de hoofdredacteur van New Scientist in het boek ook wetenschappers aan het woord laten. Zo lees je over het activeren van koude-sensoren, de energiefabriekjes in de spieren en waarom je niet te weinig vet en niet te veel spieren moet hebben. “Ik hou van de wetenschap en dus wilde ik deze inzichten over zwemmen ook delen.” Tevens vertellen zwemliefhebbers over hun eigen zwemmersgeluk. “Ik vind het echt fascinerend om te horen wat hen drijft. De Nederlands kampioen openwaterzwemmen Suzanne Brummel ontsnapt aan alle prikkels door letterlijk kopje onder te gaan en de zanger Huub van der Lubbe ziet het als een meditatief moment waardoor je beter gaat kijken naar de wereld om je heen.” 

Puur de beleving

Daarnaast is Jansen ook erg blij met de zwemplekken die worden uitgelicht. “Als Amsterdammer ben ik te snel geneigd te denken dat er niet meer is dan Het?Nieuwe Diep, maar er zijn zoveel mooie plekken. Nadat ik een oproep deed, werd ik overstelpt met reacties.” Deze anekdotische verhalen in het boek romantiseren het zwemmen en geven het daarmee een bijzondere allure. Voor Jansen zelf gaat het zwemmersgeluk niet om steeds harder of beter te zwemmen en wedstrijden trekken hem ook niet. Het is puur de beleving van het één zijn met het water. “Ik heb ooit wel een borstcrawlcursus gedaan en ik ben op zwemvakantie geweest om mijn techniek bij te schaven, maar daar is het ook wel bij gebleven. Voor een goed doel zou ik ook nog wel willen meedoen aan een zwemevenement, maar voor mij is het meer de ultieme ontspanning die ik ervaar tijdens en zelfs na het zwemmen. Ik kan daar heel lang op teren.”

‘Yes-gevoel’

Die ultieme ontspanning omschrijft Erik Scherder dit in het boek als het ‘Yes-gevoel’. Na inspanning komt altijd ontspanning, maar volgens Scherder word je bij het zwemmen achteraf extra beloond. Door alle investeringen vooraf, nog voordat je in het water ligt, is het geluksgevoel achteraf als je weer bent opgewarmd des te groter. “Het is ook mooi dat Scherder benadrukt dat je hiervoor geen topzwemmer hoeft te zijn. Je beweegt een minuut of 10 in het water er gebeurt van alles in je lichaam tijdens het zwemmen en erna, waarna je je eenmaal uit het water enorm gelukkig voelt. Precies dat is ook waarom ik nog steeds zwem. En precies dat is ook waarom ik dit boek heb geschreven.”

Lees wat zwemmersgeluk betekent voor Kjeld de Ruyter in ZwembadBranche #82.

Het boek Zwemmersgeluk Op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik is te vinden in jouw plaatselijke boekhandel.