Op zoek naar die ene leverancier?

Zwemmen goedkoop? Wat als ook zwemmen eigenlijk te duur is…

Zwemmen goedkoop? Wat als ook zwemmen eigenlijk te duur is…

Sporten is natuurlijk heel gezond. Zeker voor de jeugd: jong geleerd is immers oud gedaan. Maar bewegen kost ook geld. Ik heb ooit een keer gehoord dat kinderen ongeveer een Porsche kosten? Sporten is natuurlijk ook niet de enige uitgave… Als we dan kijken naar de centen, welke sport kun je dan het beste doen? Juist, zwemmen. Nog een reden dus om te gaan zwemmen. Maar wat als ook zwemmen eigenlijk te duur is?

Zwemmen goedkoop

De KU Leuven berekende per sport de kosten. Er is gekeken naar contributie en de benodigde attributen. Al en al met al geeft dit toch wel een goed beeld van de verhoudingen, wat zijn de goedkopere en wat zijn de duurdere sporten. Overigens is er niet gekeken naar reiskosten. Voor sommige sporten kan het best veel uitmaken of je 2 keer op de fiets naar en accommodatie gaat of 3 keer in de week 30 kilometer voor een training moet rijden. Maar globaal gezien kun je wel stellen dat wielrennen wielrennen (€ 2.000,00 per jaar…), BMX’en, paardrijden en golf de duurdere sporten zijn en dat je goedkoper uit bent als je gaat badmintonnen of zwemmen. Deze laatste 2 sporten kosten nog geen € 200,00 per jaar. Ter illustratie voor voetbal, handbal en tennis ben je ruim 2 keer zoveel kwijt.

Bron afbeelding: Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid, KU Leuven

Toch te duur?

Hoewel zwemmen tot één van de goedkopere sporten behoort, kan het uiteraard nog steeds voorkomen dat je dit als ouders niet kunt betalen. Zo’n 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede en dan is ook zwemmen te duur. Dat is natuurljk jammer want zwemmen is heel gezond en ook heel leuk. Gelukkig zijn er wel fondsen die deze ouders tegemoet willen komen. Zo betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie, en eventueel ook spullen zoals sportkleding of andere benodigde attributen, voor kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Dit kan zijn door een uitkering, onvoldoende inkomsten als ZZP’er of te hoge lasten. Je kunt als ouder overigens zelf geen aanvraag doen, dit moet worden gedaan door de ‘intermediair. Dit kan een buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam zijn. Zo’n 237 gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Lees ook: Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!

Zwemles

De vergoeding van Jeugdfonds Sport & Cultuur geldt voor sportverenigingen die zijn aangesloten bij de door NOC*NSF erkende sportbonden. Daarnaast kunnen stedelijke en provinciale fondsen afspraken maken met eventuele andere lokale sportaanbieders. Naast dit fonds zijn er in Nederland nog meer initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld. Deze stichting is er voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen. Ouders en verzorgers kunnen een beroep doen bij Stichting Leergeld in hun gemeente wanneer er een aantoonbaar besteedbaar inkomen is beneden 120% van het bijstandsniveau. In totaal zijn er nu 71 stichtingen actief. Zo zijn er dus ook mogelijkheden om de zwemles vergoed te krijgen. Het kan zijn dat de gemeente de kosten rechtstreeks vergoedt of dat men een bepaald bedrag krijgt dat men kan besteden bij een zwemlesaanbieder. Per gemeente kunnen de regelingen en de voorwaarden verschillen.

Doen!

Helaas is de drempel vaak hoog voor ouders die de sport voor hun kind niet kunnen betalen. Hoewel begrijpelijk, is het wel heel jammer. Als ouder heb je hier natuurljk niet voor gekozen. En ook als kind kun je hier niks aan doen. Het is dan ook belangrijk dat ouders worden gewezen op de mogelijkheden en als het nodig is hierbij ook worden geholpen. De mogelijkheden voor een vergoeding van de kosten voor zwemmen of zwemles veel onder de aandacht brengen op de website of nieuwsbrief, kan hierbij al enorm helpen. Niet iedere ouder vindt het prettig om hierop te worden aangesproken, de informatie dan toegankelijk maken biedt dan een uitkomst. Bovenal is het van groot belang dat een ieder kind kan sporten. Dit is goed voor de gezondheid, maar zeker ook voor de sociale ontwikkeling. Geld mag daarbij dan ook nooit een rol spelen. En gelukkig hoeft dat vaak ook niet.
E.B.T.C.