Nieuw in 2013 – Nijmegen Oost, Nijmegen

Aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen verrijst een nieuw Sportfondsenbad Oost. Het huidige Sportfondsen Nijmegen-Oost dateert uit 1937 en voldoet niet meer. Het nieuwe bad zal de naam dragen van Erica Terpstra, oud-zwemster, voormalig staatssecretaris van Sport en oud-voorzitter van NOC*NSF. In mei volgend jaar wordt het complex opgeleverd, maar de contouren van het nieuwe bad zijn al goed te zien.

Duurzaamheid heeft een grote rol gespeeld in het ontwerp en is voor de Gemeente Nijmegen een belangrijke voorwaarde geweest. Al eerder wees de gemeenteraad het ontwerp af omdat het groener, schoner en zuiniger moest. Het definitieve ontwerp van Zwembad Oost bevat nu de duurzaamheidsmaatregelen die de gemeenteraad voor ogen had. De besparing zit vooral in de lagere energiekosten. Het ontwerp is zodanig gemaakt dat in eerste instantie de energiebehoefte zoveel mogelijk wordt beperkt, dit door te voorzien in een goed isolerende schil. Vervolgens wordt zoveel mogelijk energie die in het gebouw wordt gestopt teruggewonnen waardoor het opgestelde verwarmingsvermogen is teruggebracht. Alle teruggewonnen energie wordt als bron voor de warmtecentrale gebruikt. De warmtecentrale bestaat uit drie wkk-units en drie warmtepompen. De drie wkk-units die worden geïnstalleerd zullen samen met de geringe 3 x 50 Ampère aansluiting de elektrische energie voor het complex leveren. De elektriciteitsvraag en de opwekking worden door middel van de regelinstallatie zodanig afgestemd dat voldoende elektrische energie voor de afnemers voorhanden is. Indien een tekort aan elektrische energie dreigt te ontstaan zullen installaties die minder prioriteit hebben tijdelijk worden uitgeschakeld, zonder dat dit de bedrijfsvoering beïnvloedt. Ook de wijze van warmtapwateropwekking wordt innovatief. Het betreft een systeem zonder voorraad. Het warmtapwater wordt verwarmd door middel van een platenwarmtewisselaar, die wordt gevoed met een temperatuurtraject van 50-35°C. Hiermee wordt water van 38°C gemaakt dat door middel van een circulatiesysteem naar de douches wordt gebracht. De investeringen in de duurzaamheid van het nieuwe zwembad hebben een terugverdientijd van ongeveer tien jaar.

Voor de aanbesteding is er bewust voor gekozen om het ontwerp en de bouw op traditionele wijze aan te besteden. Op basis van een vooraf uitgewerkt ontwerp kan namelijk optimaal invloed worden uitgeoefend op het uiteindelijke resultaat. Wanneer het bad gereed is, zal het de vele verschillende bezoekers weer tevreden kunnen stellen. Het complex biedt straks ruimte voor alle aspecten van de zwemsport. Voor ieder wat wils. Zo komt er een zwembad met acht wedstrijdbanen van 25 meter en een doelgroepenbad met 4 banen van 25 meter met een beweegbare bodem. Bijzonder aan dit zwembad is dat in de dakrand de bomen uit de omgeving weerspiegeld worden. Hierdoor waan je je als zwemmer letterlijk even ‘tussen de bomen’.

Gereed: juli 2013
Investering: 7,8 miljoen
Exploitatie: Sportfondsen Nijmegen
Architect: Faulkner Browns architects
Projectmanagement: Sportfondsen Nederland

Schermafbeelding 2013-01-14 om 09.00.34


advertentie

E.B.T.C.