Nieuw in 2013 – Groenhovenbad, Gouda

In opdracht van de gemeente Gouda wordt bij het Groenhovenpark, op de plaats van het bestaande buitenbad van het Tobbebad, een compleet nieuw multifunctioneel zwemcomplex gerealiseerd ter vervanging van de drie bestaande zwembaden in Gouda. De ambitie van de gemeente is om een multifunctioneel zwemcomplex te realiseren dat mogelijkheden biedt voor zwemsport op topniveau, maar daarnaast ook uitermate geschikt is voor andere doelgroepen zoals schoolzwemmen, zwemmen voor minder validen en recreatieve zwemmers.

Voor de locatie van het nieuwe zwemcomplex is gekozen voor het terrein van het buitenbad van het bestaande zwembad de Tobbe. Deze groene omgeving dient in de zomer als een ideale omgeving voor een ligweide. In de wintermaanden kan deze ligweide goed gebruikt worden door de langlaufvereniging. Opvallend detail is dat de nieuwe accommodatie verhoogd wordt aangelegd ten opzichte van het omliggende terrein. Hiermee verwijst de architect naar één van de eerste gebouwen van Gouda. Net als dit nieuwe zwembad werd dit op een verhoging gebouwd, beter bekend als de zogenaamde ‘Motte’.

Het zwembad in Gouda wordt voorzien van drie baden: een wedstrijdbad van 34 bij 25 meter dat voldoet aan alle voorschriften en eisen die gelden ten aanzien van waterpolo op topniveau. Daarnaast wordt een wedstrijdbad van 15 bij 25 meter gerealiseerd met een verdiept gedeelte (springkuil) voor een 1-meter duikplank én om te gebruiken bij het synchroon zwemmen. Ook wordt er een juryraam geplaatst om de schoonzwemmers goed te kunnen beoordelen. Voor bezoekers van grote evenementen komt er een tribune bij het grote wedstrijdbad die plaats biedt aan 250 supporters. Daarnaast is er op de perrons aanvullende ruimte beschikbaar voor het plaatsen van een tijdelijke tribune met nog eens 250 zitplaatsen. In het grootste wedstrijdbad wordt een beweegbare keerwand aangebracht, waardoor dit bad in twee speelvelden kan worden opgedeeld voor officiële waterpolowedstrijden. Het bad is tevens geschikt voor zwemwedstrijden. Het kleine wedstrijdbad en het doelgroepenbad (10 bij 16 meter) krijgen een beweegbare bodem, die instelbaar is van nul tot 2 meter diepte. Zodoende is het bad ook goed toegankelijk voor minder validen. Dit doelgroepenbad is volledig afzonderlijk, maar kan ook in combinatie met de andere baden worden gebruikt. Tevens zijn de bijbehorende kleedruimtes voor dit bad ook volledig af te scheiden. Op deze manier kan het ook worden gebruikt door groepen die privacy verlangen. Naast deze binnenbaden krijgt het complex een buitenbad en twee peuter-/kleuterbaden op het buitenterrein. Deze zullen met name dienen voor recreatief gebruik.
Na de voltooiing van het nieuwe gebouw beschikt Gouda over een multifunctioneel zwemcomplex dat voldoet aan alle eisen en wensen voor de zwemsport op topniveau, maar ook geschikt is voor een brede groep gebruikers.

Gereed: mei 2013
Investering: totaal 20.3 miljoen euro,
bouwkosten Design en Build 13,2 miljoen euro
Exploitatie: Sport Gouda
Architect: Wehrung Architecten
Projectmanagement: OLCO Holland Bouw
Bouwmanagement: HEVO


advertentie

Splash Software