Nieuw in 2013 – De Smient, Waalre

In december 2012 is gestart met de bouw van zwembad De Smient in Waalre. Op bedrijventerrein Het Broek is een particulier initiatief ontwikkeld om een zwem- en duikcentrum op te zetten. Het zwembad is gelegen vlakbij het Gat van Waalre waardoor duikers gemakkelijk van het zwembad gebruik kunnen maken en tegelijkertijd buiten kunnen duiken. Reden ook dat efficiënt gebruik is gemaakt van de ruimtes om het zwembad heen. Zodoende zijn alle duik- en zwemmaterialen snel en eenvoudig te bereiken. Middels een zij-ingang worden er aparte douches speciaal voor na een buitenduik gerealiseerd.

Het zwembad heeft een oppervlakte van 90 vierkante meter, met een maximale diepte van 2,5 meter. Verder heeft het complex 3 ruimtes die uitkijken op het zwembad en voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Hier wordt ook een zithoek gerealiseerd waar ouders uitzicht hebben op het zwembad om de kinderen tijdens de zwemles goed te kunnen zien. De ramen zijn extra laag zodat je goed naar buiten kunt kijken. Voor het hoofdgebouw, het zwembad, is bewust gekozen voor staal. De voorkant is open zodat er veel licht binnenkomt. Bij de bouw is rekening gehouden met een goede isolatie. Daarnaast worden er zonnepanelen op het dak geplaatst voor de energievoorziening. Met het oog op duurzaamheid is ook gekozen voor een luchtbehandelingskast met een hoog rendement, en een lage temperatuur warmtewisselaar voor het zwembad. Door een meerlaagse filter met lage snelheid en efficiënte engineering van Lotec, zal het energieverbruik zo laag mogelijk zijn. Om het gebruik van chemicaliën en chloordampen te minimaliseren, wordt het water gezuiverd door zoutelektrolyse. Dit is milieuvriendelijker en voorkomt irritaties aan de ogen of een droge huid.

De strakke vormgeving, het gebruik van materiaal en de bewuste keuze van de kleur maakt dat dit gebouw goed aansluit op de reeds bestaande bebouwingen in de omgeving. De stalen gevelbekleding en portalen zie je veel terug in de omgeving, het is een duidelijk kenmerk. Om het eigen karakter van de twee hoofdmassa’s goed te kunnen te waarborgen is gekozen voor een plat tussendeel dat voor een gedeelte bestaat uit transparant materiaal (glas) en voor een gedeelte bestaat het uit stucwerk. Door te kiezen voor andere materialen dan stalen gevelbekleding en bakstenen wordt hierdoor de scheiding tussen de massa’s extra versterkt. Hiermee heeft Waalre vanaf het najaar van 2013 een architectonisch hoogstaand zwem- en duikcentrum voorzien van alle gemakken. Alle zwemliefhebbers kunnen straks in Waalre terecht, ook als je liever dieper gaat dan 2,5 meter. En voor wie al wil zien hoe de bouw vordert, kijk op www.desmient.nl.

Gereed: Najaar 2013
Exploitatie: De Smient
Architect: Margry-Arts Architecten BNA
Projectmanagement: Ronald Brugmans & Moniek Overes

impressie1A

 
 Variopool