15 oktober ZwembadBranche Dag

Individualisering sport biedt nieuwe kansen zwembranche

De individualisering in sportdeelname zet sterk door, steeds meer mensen sporten liever alleen. Zowel fitness, als hardlopen, fietsen en wandelen hebben in de afgelopen vijftien jaar veel nieuwe deelnemers gekregen. Maar dit gaat ten koste van de populariteit van zwemmen, zaalsporten en veldsporten. Deze sporten zijn dus toen aan nieuwe uitdagingen. De individualisering biedt nieuwe kansen om de individuele sporter naar het zwembad te trekken.

Zwemmen minder populair

Dat de individualisering toeneemt blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut dat de ontwikkelingen van de sportdeelname naar sporttakken in kaart heeft gebracht. Van de 12- tot 80-jarige Nederlanders doet 23 procent wekelijks aan fitness/aerobics en doet 20 procent aan inspannings-/duursporten zoals hardlopen, wielrennen en wandelen. Zwemmen en zaalsporten nemen sterk in populariteit af (tot resp. 4% en 7% van de bevolking). Overigens beoefent ongeveer de helft fitness gerelateerde sporten in een fitnesscentrum, de rest sport elders waaronder vaak thuis. Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar naar inspannende sporten die men wil beoefenen op een tijd en in een ruimte naar eigen keuze.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Nieuwe doelgroep: ‘evenementzwemmers’

Uitdagingen en kansen

Moeten we ons nu zorgen gaan maken? Niet echt. Meten is weten en dus biedt dit onderzoek ook weer nieuwe kansen. Wat je kunt opmaken uit deze cijfers is dat deze veranderingen aan de vraagzijde van de sportmarkt betekent dat de zwembranche moet kijken naar aanpassingen aan de aanbodzijde. Meer ruimte voor het individueel sporten, meer persoonlijke begeleiding, banenzwemmen meer onder de aandacht brengen, richten op evenementzwemmers, meer gebruik maken van techniek om de individuele sporter te stimuleren. Zijn jullie als zwembad al veel bezig om de individuele sporter naar het zwembad te trekken? Laat het ons weten.

Lees voor meer informatie de factsheet Ontwikkelingen sportdeelname naar sporttakken van het Mulier Instituut.


advertentie

XS2 voor Zwembaden