Voor Mohammed Mohandis voelt het als een déjà vu. Eerder dit jaar werd dankzij hem de bibliotheek erkend als een essentiële voorziening om geletterdheid te bevorderen. Hetzelfde wil hij voor zwembaden zodat ieder kind kan leren zwemmen. Volgens Mohandis is zwemveiligheid niet vanzelfsprekend, hiervoor moeten we zorgen dat er voldoende zwembaden zijn. Dat de Kamer nu met een ruime meerderheid heeft ingestemd met zijn voorstel dat er een wettelijke zorgplicht moeten gelden, is een memorabele mijlpaal. “Dit is een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat zwembaden een prioriteit worden binnen gemeenten en niet zomaar kunnen worden wegbezuinigd.”
Zwemveiligheid als prioriteit
Met het oog op het ravijnjaar in 2026, wanneer gemeenten te maken krijgen met forse bezuinigingen vanuit de overheid, is Groen Links – PvdA Tweede Kamerlid Mohandis blij met deze ontwikkeling. “Een zwembad is een basisvoorziening die niet mag ontbreken. Ieder kind moet kunnen leren zwemmen en daarvoor is een zwembad in de buurt cruciaal. Zwemles is niet alleen belangrijk, het is van levensbelang. Dat maakt een zwembad onmisbaar. Het is daarom noodzakelijk dat de overheid wettelijk vastlegt dat er in elke regio voldoende zwemwater beschikbaar is.” Daarmee krijgen zwembaden de garantie dat ze blijven bestaan, ook als de financiële druk voor een gemeente toeneemt. Waarbij Mohandis benadrukt dat de overheid hierin dan financieel moet ondersteunen. “We kunnen niet verwachten dat gemeenten deze verantwoordelijkheid volledig zelf dragen zonder extra middelen. Het is aan Den Haag om hiervoor budget vrij te maken.”
Brede steun
Het voorstel kreeg brede steun in de Tweede Kamer, waarmee het voor Mohandis duidelijk is dat de urgentie breed gedragen wordt. “Het was bijzonder om te zien dat er van links tot rechts zoveel overeenstemming was over dit onderwerp. Deze steun vanuit de Kamer voor een wettelijke zorgplicht biedt daarmee een solide basis voor de toekomst.” Een belangrijke volgende stap is het opnemen van de zorgplicht voor zwembaden in de nieuwe Sport- en Beweegwet, die naar verwachting in de zomer van 2024 wordt voorgesteld. De Nederlandse Sportraad pleitte al eerder in het rapport ‘De opstelling op het speelveld’ voor een sportwet, maar lange tijd bleef de invoering onzeker. Dat de huidige staatssecretaris nu voortvarend te werk gaat, doet Mohandis dan ook goed. “Het heeft even geduurd, maar nu lijkt de wet er echt te komen. Dat hierin de borging van zwembaden wordt meegenomen, is een grote mijlpaal.” Mohandis is ook wel gewend om geduld te hebben. “Voor de erkenning van de bibliotheek duurde het uiteindelijk ook een aantal jaar voordat het helemaal rond was, maar deze eerste zet is echt goed nieuws.”
Lees ook: Aantal kinderen zonder zwemdiploma zorgelijk gestegen
Zwemlesaanbieders
Naast voldoende water, moeten er ook voldoende zwemlesaanbieders zijn, daar is Mohandis zich van bewust. “Of het nu gaat om lesgevers van een gemeentelijk zwembad, exploitatiemaatschappij, vereniging of zwemschool: we hebben alle professionals nodig. Voldoende zwemwater is een belangrijke voorwaarde, maar we willen niet dat de wachtlijsten nog meer oplopen.” Nu Mohandis zelf enkele uren actief is als assistent bij de zwemlessen van zwemschool De Toekomst, ziet hij met eigen ogen hoe belangrijk het is dat kinderen tijdig leren zwemmen. “Ik hoor van ouders dat zij soms jaren moeten wachten, dat kunnen we echt niet laten gebeuren. Ik ga mij er dan ook hard voor maken dat alle zwemaanbieders, commercieel of niet, kunnen blijven werken aan de zwemveiligheid van kinderen.” Mohandis ziet ook zeker dat scholen een belangrijke rol kunne spelen, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet bij hen ligt. “Scholen zijn natuurlijk de plek waar alle kinderen komen, maar je mag dit niet van een onderwijsdocent vragen. Wel kun je kijken naar een samenwerking met zweminstructeurs. We zullen vooral samen moeten optrekken en met elkaar moeten kijken naar oplossingen. Waarbij ik ook graag leer van mijn collega’s over de grens.”
Blik vooruit
Mohandis kijkt tevreden terug, maar hij kijkt ook alweer vooruit. De Tweede Kamer moet nog stemmen op zijn voorstel om een half miljoen te stoppen in het sport- en cultuurfonds, specifiek voor het leren zwemmen van kinderen met een beperking. “Dit vraagt vaak meer tijd en aandacht en daarmee is het ook kostbaarder. Het beschikbare geld in de fondsen nu is vaak niet voldoende voor ouders, met deze ophoging hopen we dat het wel genoeg is.” De stemming vindt plaats op 12 december, maar Mohandis is vol vertrouwen dat het wordt aangenomen. “In de wandelgangen hoor ik dat ook hiervoor een brede steun is en dat is geweldig. Het doet mij vooral goed dat zoveel Kamerleden net als ik van mening zijn dat zwemveiligheid van levensbelang is en dat het aan de overheid is om dit te borgen.”
Lees voor meer informatie de motie.