Zo ben je hele werkdag in opperste concentratie

Opperste concentratie, de hele werkdag je hoofd erbij, geen steken laten vallen. We zouden het allemaal graag willen, maar we zijn nou eenmaal niet alle uren van onze werkdag even scherp. Na een tijdje geconcentreerd werken of als je een tijdlang hetzelfde doet, treedt nou eenmaal gewenning op. Onze concentratie neemt af, maar ook onze wilskracht en het oordeelsvermogen. Alleen verslappen is natuurlijk geen optie, wat moet dus je doen om dit te voorkomen?

 1. Houd regelmatig pauze
  Onderzoek wijst uit dat de ideale verhouding is: 52 minuten werken en dan 17 minuten pauze. Nu is dat natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Wat je ook kunt doen is om elk uur even pas op de plaats te nemen. Dit hoeft niet echt een pauze te zijn, mag ook een korte time-out zijn. Zo kun je bijvoorbeeld elk uur even checken of alles nog goed gaat. Belangrijk is dat je er even ‘uitstapt’ en er even op afstand naar kijkt.
 2. Beweeg
  Het is natuurlijk alom bekend, van bewegen krijg je energie. Dit geldt niet alleen voor na je werk, maar ook voor tijdens je werk. Het kan een wandeling zijn, even een korte intermezzo, maar zorg dat je even je lijf in actie zet. Bewegen vergroot ook nog eens je motivatie en creativiteit. Reden dat er bedrijven zijn die veranderen tijdens een wandeling, zo vang je 2 vliegen in één klap.
 3. Samen
  Lachen is natuurlijk altijd gezond, maar fijn gezelschap doet ook al goed. Als je even pauze neemt en dat met iemand doet waar je een klik mee hebt, zorgt dit voor de nodige ontspanning. Let wel, is die klik er niet dan kun je beter ervoor kiezen je even terug te trekken. Als de pauze zorgt voor juist meer irritatie dan heb je weinig winst geboekt, sterker nog dan ben je eigenlijk nog meer toe aan een pauze…
 4. Naar buiten
  Buitenlucht doet wonderen. Niets verfrist een lichaam zozeer als frisse lucht. Maar niet alleen het lichaam, het heeft ook een positie uitwerking op onze geest. Helemaal mooi als je even de natuur met eigen ogen even kunt aanschouwen als je buiten bent, dit schijnt de nog beter voor de geest te zijn. Uiteraard is het niet altijd gezegd dat jouw werkplek midden in de natuur staat. Als het verder weg is kun je het weer combineren met #2.
 5. Een echte pauze
  Een pauze is pas een goede pauze als jij daarin ook echt afstand neemt tot je werkzaamheden. Letterlijk, ga dus niet een broodje ‘tussendoor’ eten. Maar ook figuurlijk, probeer even niet over werk te praten maar juist over andere dingen. En natuurlijk kan #3 daarin enorm helpen.EasySwim Peuter Survival