Leeghwaterbad duurzaam én future proof na grootschalige renovatie

De deuren van het Leeghwaterbad in Purmerend gingen eind 2005 voor het eerst open. Purmerend was de trotse eigenaar van een architectonisch hoogstandje. Een modern overdekt zwembad aan de rand van het Leeghwaterpark, waar menig zwemliefhebber zijn hart kan ophalen. Met als eyecatcher een panoramawand van 15 meter bij de entree, beter bekend als het ‘aquarium’. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een grondige renovatie en is het binnenkort ook een hoogstandje op het gebied van duurzaamheid.

Noodzakelijk

Je zou het niet direct verwachten, een grootschalige renovatie 13 jaar na oplevering. Voor het Leeghwaterbad was het echter noodzakelijk. Niet lang na de oplevering van de zwemgelegenheid werden de eerste bouwkundige gebreken al zichtbaar. Reden ook dat de gemeenteraad van Purmerend in september 2016 instemde met deze renovatie. Daarbij greep men tegelijkertijd ook de mogelijkheid aan om duurzame maatregelen toe te passen, waarmee het bad veel energie kan besparen.

Renovatie

Inmiddels zit de renovatie in de laatste fase en kijkt men uit naar de heropening. Maar daaraan voorafgaand is er veel gebeurd, zo laten Eric Mantje (manager Techniek Beheer en Onderhoud) en Freek Eshuis (manager Leeghwaterbad) weten. Mantje: “De renovatie was geen verrassing. Wij wisten dat er problemen waren met de isolatie van het dak. Doordat er te veel water bleef staan, werd het vochtig en dit tastte het dak aan. Om precies te weten hoe we dit moesten verhelpen, heeft de Gemeente diverse onderzoeken laten uitvoeren. Uiteindelijk is de opdracht gegund aan Vaessen en heeft men een plan van aanpak gemaakt.”

Lees ook: Meldingsplicht Wet Milieubeheer, wat betekent dit voor de zwembranche?

Duurzaam

De renovatie werd tegelijkertijd ook gezien als een kans om duurzame toepassingen te realiseren. Mantje was dan ook blij dat de gemeente Purmerend koos voor de meest duurzame variant. “Bij het vervangen van de gevels en het dak zijn veel energiebesparende maatregelen getroffen. Denk aan het aanbrengen van driedubbel glas, extra dakisolatie en het isoleren van de glijbaan. Tevens zijn de lichtkoepels verwijderd omdat zij te veel energie kosten en zijn voorbereidingen getroffen voor zonnepanelen op het dak. Dit alles maakt dat het zwembad straks veel minder energie verbruikt en ook dat het binnenklimaat beter is.”

Lees dit artikel verder in ZBB #66.
E.B.T.C.