23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Weer naar zwemles: zo zorg je voor een ‘zachte landing’

Geheel onverwacht kwam het bericht dat zwembaden vanaf 11 mei weer open mochten. Gelukkig lag er een paar dagen daarvoor een protocol waarmee de baden aan de slag konden. Het blijkt maar weer dat wij een actief en praktisch volk zijn, want in de week van 11 mei gingen er al locaties open. Na 8 weken stilzitten stond iedereen te popelen. Maar in de tussentijd heeft men ook niet stilgezeten en zich al voorbereid op een heropening. Er werden online trainingen gevolgd om zich voor te bereiden op zwemles op anderhalvemeter, praktische tips en adviezen gedeeld, protocollen uitgewerkt. Maar nu mocht het eindelijk in de praktijk worden gebracht.

Informeren

Ook veel zwemouders stonden te popelen en er was direct behoefte aan concrete informatie. ‘Wanneer gaan jullie open?’ en ‘beginnen de zwemlessen ook snel weer?’ waren veel gehoorde vragen. Via hun sociale media deelden zwembaden snel een duidelijk verzoek aan bezoekers om nog even geduld te hebben en niet massaal te gaan bellen: ‘Geef ons even de tijd om de nodige aanpassingen te doen’. In de loop van het weekend las ik ook ‘bel ons niet, we nemen de telefoon niet op want we zijn druk met voorzieningen treffen om zo snel mogelijk open te kunnen’. Veilig en verantwoord opstarten kost nou eenmaal tijd en aandacht.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Ouders

In de cursussen en webinars werd mij duidelijk dat de rol van ouders en hun begrip velen bezighoudt. Hoe leg je hen uit wat de nieuwe regels en afspraken zijn en voorkom je dat ze vanaf de eerste les de druk opvoeren? Natuurlijk zou het fijn als hun kind voor de zomer nog afzwemt. Mogelijk verwachten zij dat kinderen de draad weer oppakken waar ze 15 maart gestopt zijn. Hoe blijft de zwemles veilig met een docent anderhalvemeter afstand en hoe reageren ouders als ze verder weg zijn tijdens de lessen. Veel onzekerheden waar we tot nu toe nog helemaal geen ervaring mee hebben.

Lees ook: Het ‘nieuwe’ leren zwemmen: ‘ook op afstand kun je toch dichtbij komen’

Tijd nemen om te landen

Het is voor iedereen een onzekere tijd. Maar ook een tijd van uitdagingen. Juist nu hebben we de kans om nieuwe dingen uit te proberen. Lesgeven op anderhalvemeter vraagt om creativiteit en aanpassingen. Simone Mark benadrukte al dat het tijd kost om eraan te wennen. Neem dan ook die tijd. Maar gun je team, ouders en de kinderen óók die tijd. Hoe? Ik geef je een paar tips waarmee je kunt zorgen voor een ‘zachte landing’.

  • Leg geduldig uit wat je verwacht van ouders. Blijf neutraal in je toon en word niet verwijtend.
  • Herhaal je boodschap indien nodig.Communiceer wat er wèl kan, zo reguleer je de verwachtingen. Bijvoorbeeld ‘we zijn blij dat de lessen weer starten, ouders nemen afscheid in de kleedkamer en wij gaan er met de kinderen een feestje van maken’.
  • Informeer helder en bij herhaling je visie in deze eerste periode. Ik heb mededelingen gezien als ‘wij beoordelen de kinderen pas in de eerste week van juni, eerst willen we even de tijd nemen rustig te wennen’. Dit is een heel goede manier om duidelijkheid te creëren en de verwachtingen te managen.
  • Maak geen uitzonderingen op regels, dat schept alleen maar verwarring en onduidelijkheid. Mensen zijn uit hun doen door de situatie en consequente communicatie helpt dan enorm.
  • Zorg dat je de regie houdt. Als je na een eerste periode dingen wilt aanpassen, zorg dat je blijft communiceren en duidelijk uitlegt wat er verandert en waarom. Dan blijft men begripvol.

Deze blog is geschreven door Nicolette van Mierlo. Nicolette is 10 jaar zwemonderwijzer en heeft 25 jaar ervaring met relatiemanagement in het bedrijfsleven. Ze begeleidt en adviseert zwemlesteams in gastvrij gedrag en communicatie met ouders rondom de zwemlessen, met als specialiteit klanttevredenheid.