Wat maakt jou een goede zwemleraar? Luister ‘Het mysterie van de leraar’

Marcel van Herpen was voorheen leraar maar verzorgt nu van begeleidingstrajecten voor scholen, sportclubs en gemeentes. Hij stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland en is betrokken bij het Ervaringsgericht ZwemOnderwijs. Want hoewel de setting van het onderwijs anders is, heeft het zwemonderwijs heel veel overeenkomsten. Kinderen iets leren of het nu gaat om rekenen, een taal of zwemmen komt op hetzelfde neer. Van Herpen deelt zijn ervaring op het podium, maar ook online. Recent heeft hij een podcast serie gemaakt waarbij hij opzoek gaat naar het mysterie van de leraar. Wat maakt jou een goede leraar of lerares? Een interessant verhaal, ook voor zwemonderwijzers.

Het geheim

Wat is het geheim van een goede leraar? Je moet niet te saai zijn, maar plezier overbrengen. Niet te streng, maar ook niet alles laten gebeuren. Onderwijzers die heel streng zijn en kort af, worden niet gewaardeerd. Maar onderwijzers die te makkelijk zijn ook niet. Uiteindelijk hebben kinderen toch grenzen nodig. Of zoals Freek de jonge het zegt: ‘grootmoedig waar het kan en genadeloos als het moet’. Het is een kwestie van balanceren, van aanvoelen en van snel schakelen. Geen enkel kind is hetzelfde. Wat is het DNA van een onderwijzer? Marcel van Herpen gaat hier in zijn podcast uitgebreid op in. De eerste twee afleveringen staan online en hier te beluisteren.

Lees ook: ErvaringsGericht ZwemOnderwijs: leren zwemmen moet een feestje zijn

Aflevering 1: De geboren leraar

Kun je als leraar geboren worden? Een beroep lijkt niet in je DNA te zijn opgeslagen. Maar een reeks van ervaringen kunnen je achteraf vertellen dat het meer dan toevallig is dat je voor de klas terecht komt. Marcel wil het van zijn moeder weten, vanaf het moment dat hij voor het eerst naar adem hapt. Professor Laevers geeft een beschouwing.

Aflevering 2: Het mysterie zelf

Om het mysterie van de goede leraar te kunnen doorgronden, moet het mysterie zelf eerst onderzocht worden. En wie ben je als iedereen zegt dat je een goede leraar bent? Meneer de Bruin geeft antwoord. Freek de Jonge was voor Marcel een leraar zonder dat hij dat wist. Hij beschouwt het mysterie.
Pomaz