Terug van code oranje: wie betaalt de quarantaine?

Na strenge maatregelen in landen over de hele wereld in de strijd tegen het coronavirus, gingen veel landen deze zomer versoepelen. We mochten zelfs weer reizen naar ‘gele’ landen. Maar we zijn overduidelijk nog niet van het coronavirus af en in sommige delen van de wereld lopen de cijfers hard op. Reden dat het reisadvies van een aantal landen is aangepast naar ‘alleen noodzakelijke reizen’ met het dringende advies om bij terugkomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Maar wat betekent dat als je na je vakantie weer moet werken? Wie betaalt deze dagen binnenblijven: de werkgever of de werknemer?

Risico’s

Vroeger kende ik eigenlijk alleen nog het begrip ‘negatief reisadvies’. En dan voornamelijk ook nog eens voor landen waar ik nou niet zo gauw naartoe ging voor vakantie. Door het coronavirus ben ik helemaal op de hoogte van het systeem groen-geel-oranje-rood. Groen is eigenlijk het beste advies, maar sinds een paar maanden is dat in deze wereld waarin wij nu leven eigenlijk alleen maar de kleur van je eigen land. Dat betekent dat voor alle andere landen geldt dat er een bepaalde mate van risico aan zit om daar heen te gaan. Premier Rutte zei het ook al: je mag op vakantie naar andere landen, maar op vakantie gaan in Nederland is het veiligst. Als je wel naar het buitenland gaat, bereid je dan goed voor. Houd er rekening mee dat de situatie in andere landen kan snel veranderen en dat de Nederlandse overheid niet gaat repatriëren. Maar wat als het echt gebeurt en jouw vakantieland ineens oranje kleurt? Wat zijn dan de gevolgen?

Lees ook: Hoe gekker, hoe beter? Nee, en geluk dwing je ook niet af…

Van geel naar oranje

Wij vroegen Hanan Yagoubi (FNV Zwembaden), zelf net terug van een vakantie in eigen land, wat dit betekent voor werkgevers en werknemers. Wie betaalt de rekening? “Even voor de duidelijkheid: quarantaine is alleen een dringend reisadvies van de overheid bij thuiskomst uit een land met reisadvies code oranje en rood en níet bij thuiskomst uit een land met een reisadvies code groen en geel. Als je bent vertrokken naar een land dat geel is, is het logisch dat je geen rekening houdt met een quarantaine. Dus als tijdens je vakantie het reisadvies wordt aangepast naar oranje, vinden zowel de FNV als werkgeversvereniging AWVN dat de quarantainedagen voor rekening van de  werkgever komen. Zo is dit ook gecommuniceerd naar de werknemers in de zwembranche.” Maar de praktijk kan anders uitwijzen benadrukt Yagoubi. “Het is niet duidelijk hoe de rechter zal oordelen over doorbetaling van deze quarantainedagen, op grond van individuele omstandigheden kan een andere afweging worden gemaakt.”

Oranje of rood

Anders is het als je vertrekt naar een land met een oranje of rood reisadvies. “Wanneer je afreist naar een land dat al code oranje of zelfs code rood als reisadvies heeft, weet je al voordat je gaat dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Als je er dus zelf bewust voor kiest om naar een oranje of rood land af te reizen, kan je werkgever je tot quarantaine verplichten en is dit voor eigen rekening. Het feit dat je 10 dagen na thuiskomst niet kan werken, is dan een risico dat je zelf neemt. Dit houdt in dat je geen recht op loon hebt, tenzij thuiswerken een optie is of het opnemen van vakantiedagen.” Hierbij vult Yagoubi wel aan dat het opnemen van vakantiedagen niet door de werkgever kan worden opgelegd. “Dit moet in samenspraak tussen werkgever en werknemer worden overeengekomen. Maar eigenlijk geldt dat natuurlijk voor alles. Hoe beter je dit als werkgever en werknemer in goed overleg met elkaar afstemt, hoe prettiger dit is voor de werkrelatie.”