Wat kan je doen aan je werkgeluk? Kijk naar de ‘Twaalf factoren’

Het afgelopen 1,5 jaar stond in het teken van lockdowns en beperkingen. Gelukkig zijn zwembaden nog steeds open en kunnen veel activiteiten doorgaan. Maar corona heeft zeker een impact op de zwembranche en ook op de medewerkers. Tijdens de lockdowns kon je niet meer doen wat je zo graag doet en eenmaal open zijn er heel veel beperkingen die van invloed zijn op je werkzaamheden. Natuurlijk ben je blij dat je aan het werk kan en heb je passie voor het vak, maar misschien merk je ook dat het afgelopen 1,5 jaar toch wel zijn sporen heeft nagelaten en lijdt het werkgeluk daar onder. Goed om dan je baan en jezelf even onder de loep te nemen: wat kan je doen aan je werkgeluk


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



De geluks-toptwaalf

Twijfel jij of je je werk nog wel zo leuk vindt? Peter Warr, hoogleraar arbeidspsychologie, en Guy Clapperton, journalist, kunnen helpen. Zij schreven The joy of work? waarin zij ervoor pleiten om als het je ontbreekt aan werkplezier, niet alleen je baan maar ook jezelf onder de loep te nemen. Eén van de onderdelen is het beoordelen van de ‘Twaalf factoren’ die volgens hen het meest bepalend zijn voor hoe happy iemand zich voelt op het werk. Warr en Clapperton stelden deze toptwaalf op op basis van wetenschappelijke literatuur. Hoe het werkt? Geef je baan voor iedere factor een rapportcijfer en ontdek welke punten je kunt verbeteren zodat je weer happy met je werk bent.

  1. Wie invloed heeft op hoe zijn werkdag eruitziet, is gelukkiger dan wie dat niet heeft. Heb je voldoende in te brengen?
  2. Maak je in je werk gebruik van je sterke kanten? Dingen doen waar je goed in bent maakt je blij, net als het verwerven van nieuwe vaardigheden.
  3. We gedijen het best als we tijdens ons werk niet op onze tenen hoeven te lopen, maar de uitdaging moet ook weer niet te groot zijn. ‘Gemiddeld lastig’ is het best. ‘Het is verkeerd om aan te nemen dat mensen een gemakkelijk leventje willen wanneer ze aan het werk zijn,’ aldus Warr en Clapperton.
  4. Verandering van spijs doet eten. Maar let op: te veel afwisseling – als je heel veel verschillende dingen moet doen – levert stress op.
  5. Weten wat er van je wordt verwacht is ook belangrijk voor plezier op het werk. Als je tegenstrijdige berichten krijgt, geeft dat spanning. Ook feedback over hoe je je werk doet, is van belang.
  6. Vanzelfsprekend zijn sociale contacten op het werk belangrijk: spreek je genoeg mensen en zijn die interacties plezierig?
  7. Een fijn salaris ontbreekt evenmin op het lijstje. Maar let op: als je een bepaald welstandsniveau hebt bereikt, maakt meer inkomen je niet nóg gelukkiger.
  8. Logisch, maar toch: een veilige en plezierige werkomgeving verschaft meer arbeidsgeluk.
  9. Ook belangrijk is de mate waarin je werk wordt gewaardeerd door jezelf en anderen. Hoe kijken andere mensen tegen je baan aan? In hoeverre draagt je baan bij aan het geluk van anderen? En tot slot: in hoeverre past je baan bij wie je bent?
  10. En dan is er nog de baas, die je hoort te ondersteunen in je werk. Het moet er een zijn die goed kan leidinggeven, structuur biedt, taken toewijst, en dat ook nog op een prettige manier doet. Hij of zij maakt zich bezorgd over het welzijn van de werknemers, luistert naar suggesties van de werkvloer, geeft complimenten en trekt niemand voor.
  11. Goede toekomstperspectieven doen ertoe: je wilt je zeker voelen van je baan, maar ook hogerop kunnen komen of inhoudelijk kunnen groeien.
  12. Tot slot is het fijn om deel uit te maken van een organisatie die haar werknemers én anderen eerlijk behandelt. Discriminatie op de werkvloer belemmert de arbeidsvreugde, maar dat geldt ook voor werken voor een bedrijf dat slechte producten maakt.