11 oktober - ZwembadBranche Dag

Nog 181 jaar en dan vieren we het 5e millennium

Het is nu 2019 volgens de Christelijke jaartelling. Volgens de Chinese jaartelling is het nu 4716. Vraag ik mij af: waar zouden we zijn als we een zwembadjaartelling hadden, en welke belangrijke mijlpalen hebben we in die jaartelling gehad? Om te beginnen moeten we het jaar nul vastleggen. Voor zwembaden is dat makkelijk, we pakken het oudste zwembad. Daarvoor moeten we naar het jaar 2800 voor Christus, naar de Indusvallei Mohenjo Daro in Pakistan. Waarschijnlijk was dat meer een badhuis dan een zwembad, maar het was in elk geval ‘een door mensen gemaakte constructie die gevuld was met water en die ook door mensen gebruikt werd om te baden of te zwemmen’. Vóór die tijd werd er ook al gezwommen in het open water. Het oudste bewijs daarvan vinden we in de Egyptische Sahara in de ‘cave of swimmers’. Dat is 7200 jaar voor het badhuis in Mohenjo Daro (MD). Tevens is er bewijs voor een soort borstcrawl in Egypte in 1200 voor MD en bij de Grieken in het jaar 800 (dus na MD).

Romeinse badhuizen

De eerste Romeinse badhuizen verschenen 2600 jaar na het badhuis in Mohenjo Daro en werden later ingenieuze thermen. Zo’n 325 jaar later, in 2925, verbood Keizer Hadrianus het gemengd zwemmen. De reddingsband werd door Leonardo da Vinci uitgevonden in het jaar 4289. Het eerste boek over zwemmen uit 4339 beschreef de schoolslag en later in 4395 kwam er een praktijkboek met afbeeldingen van de schoolslag, de rugslag en de borstcrawl. Dit was niet alleen het eerste praktijkboek over zwemmen, het is het oudst bekende gedrukte boek van welke sport dan ook.

Zwemsport

Het schoolzwemmen werd in 4403 voor het eerst door een Japanse keizer ingevoerd en vanaf 4600 ontstond de zwemsport en sinds 4637 werden er regelmatig zwemwedstrijden georganiseerd. De eerste nationale zwemvereniging werd in 4680 in Engeland opgericht. In 4689 worden de eerste moderne Olympische spelen in Athene georganiseerd waarbij er vier afstanden gezwommen werden. In 4708 werd de wereld zwemvereniging Fina opgericht en vanaf de Olympische spelen van 4712 in Stockholm mochten vrouwen ook meedoen. Om het stukje sport af te maken, ben ik wat te ver in de tijd doorgeschoten. We moeten even terug naar het jaar 4585, want toen werd natriumhypochloriet uitgevonden. Het werd eerst gebruikt voor het bleken van textiel, vanaf 4694 op laboratoriumschaal voor desinfectie van water en in 4697 was Maidstone (UK) de eerste stad met gechloreerd drinkwater. Het eerste gechloreerde zwembad was een experiment in Amerika in 4710.

Lees ook: Hygiëne voor den zwemmeester…

Desinfectie

In 4734 kreeg Nederland de eerste richtlijn voor het desinfecteren van zwembaden. In 4774 ontdekte Rook het ontstaan van desinfectie bij producten, waarmee de eerste barstjes kwamen in de liefde tussen zwembaden en hypochloriet. In 4784 kwam de eerste wettelijke regeling voor desinfectie van zwembaden, die met een paar updates vandaag de dag nog steeds geldig is. Vanaf die tijd gaan de ontwikkelingen snel en wordt het lastig om de juiste jaartallen erbij te zoeken. Denk aan de introductie van het eerste actief koolfilter om ureum te verwijderen, het gebruik van ozon om een betere oxidatie te krijgen en het gebruik van UV om gebonden chloor af te breken. Ook zien we de laatste jaren ontwikkelingen op het energetische vlak: het eerste zwembad zonder gasaansluiting en het eerste zwembad verwarmd met restwarmte uit het riool. Tevens was afgelopen jaar de ontwikkeling van het eerste gedesinfecteerde zwembad zonder chloor.

5e millennium

Inmiddels leven we in het jaar 4819 na MD (nog even voor wie de draad kwijt is: 2800 voor Christus zijn we begonnen met tellen). Het verbaast mij hoe rijk de geschiedenis van zwembaden is en hoe ver dat teruggaat. Nog 181 jaar en dan viert de zwembadjaartelling haar 5e millennium. Ik ben erg benieuwd hoe de zwembaden er dan uit zien en hoe de wereld er dan uitziet. Eén ding is zeker, het zwemmen in het jaar 5000 is nog gezonder dan vandaag.
Splash Software