23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Volgende week kijk ik uit naar…’

Actie – reactie. Voor ons allemaal een heel herkenbaar fenomeen. Maar we zouden er beter aan doen als we eerst even een ‘pauze’ inlassen voordat we reageren op een actie. Even een moment van reflectie. Ook als het gaat om de opvoeding of het onderwijs van onze kinderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Harvard blijkt dat je effectiever leert van directe ervaringen als je gelijk reflecteert.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.De voordelen van reflectie

Refelctie helpt om gewenst gedrag bij kinderen te versterken en ongewenst gedrag de kop in te drukken. Een evaluatie van een Australisch ouderschap programma genaamd ‘Bringing Up Great Kids’ liet zien dat ouders zich na het reflecteren rustiger voelden, meer mindful waren en positiever reageerden op hun kinderen.Hetgeen weer een gunstig effect had op de kinderen.

>> Lees ook Welke kinderen zitten bij jou op zwemles?

Mindfulness techniek

Een onderdeel hiervan was de mindfulness techniek genaamd ‘Stop, Pause, Play’. Dit hield in dat men bij ongewenst gedrag moest stoppen, pauzeren en reflecteren. Hierna mocht men pas reageren op de actie van het kind. Het komt er eigenlijk op neer dat je leert om als opvoeder of onderwijzer met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Wij zijn geneigd om onze gedachten en emoties kritiekloos voor waar aan te nemen. Door even te pauzeren word je je daarvan bewust en kan je afstand nemen. Hierdoor ontstaat ruimte om er anders -bewuster- mee om te gaan. Je leert bewust keuzes te maken en gedachtenpatronen die negatief zijn te weren. Door deze hogere mate van bewustwording voorkom je een impulsieve handeling.

Hoe doe je dat, reflecteren?

Erin Leyba, een Amerikaans psychotherapeut en auteur van het boek ‘Joyful parenting’, heeft een lijst met vragen gemaakt voor ouders. Maar deze zijn natuurlijk ook heel goed toepasbaar op ieder ander die omgaat met kinderen. zoals bijvoorbeeld zweminstructeurs. Hieronder een paar vragen die ik eruit heb gehaald en heb toegespitst op het zwemonderwijs.

  • Mijn favoriete bonding momentje tussen mijn leskinderen en mij deze week was…
  • Een ding dat ik deze week bijzonder goed deed als lesgever was…
  • Een (onverwachts) aardig gebaar dat ik deze week voor iemand maakte was…
  • Iets wat ik echt leuk vond aan mijn zwemleskinderen deze week was…
  • Volgende week, kijk ik uit naar…
  • Een manier waarop ik volgende week beter wil lesgeven is…
  • Een manier waarop ik denk nog beter te kunnen bonden met de kinderen van mijn zwemles is…
  • Als ik één woord moest kiezen om me op te focussen voor de zwemlessen van volgende week zou dat zijn: …

Met dank aan: Famme


advertentie

Dewi Online