27 maart ZwembadBranche Congres

Of ik weet dat het helpt..? Touche!

Het zwemouderschap. Het is een van de meest verantwoordelijke taken van het ouderschap. Water is natuurlijk de grootste vijand wanneer je kind niet goed kan zwemmen. En wat is een van de belangrijkste eigenschappen van een zwemouder? Geduld. Engelengeduld.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Als ervaren zwemouder heb ook ik geduld. Ik weet dat tijd geen rol speelt en dat zwemles vooral een feestje moet zijn. Zo ook bij mijn jongste. En zonder enig tijdsbesef, kabbelden de weken -maanden- dan ook voort. Tot het moment dat iemand tegen mij zei: “Dat groepje waar onze kinderen in zit, doet er wel erg lang over. Hoeveel klokuren staan er eigenlijk voor, dat moet jij toch weten…?” Uhhh. Zoekend naar een getal en tegelijkertijd de weken tellend van wanneer ze waren begonnen, kwam ik op een vaag antwoord. Het is immers van heel veel factoren afhankelijk. Toch?

Even had ik de vraag gepareerd, maar hij bleef toch door mijn hoofd spoken. Was ik van een geduldige zwemouder veranderd in een onverschillige zwemouder? Gesterkt door wat gegevens over klokuren en de benodigde vaardigheden ging ik naar de eerstvolgende kijkles. Met de bekende blauwe sokjes aan stond ik dan ook zelfverzekerd -en zwetend van de hitte- langs de kant. Wat ik vervolgens zag was een kind dat bleef drijven, maar van echt zwemmen was nog geen sprake.

Even later zag ik de badjuf naar mij toekomen. Zo had ik het natuurlijk niet van tevoren bedacht, ik zou toch op haar afstappen? Ze vond dat het goed ging, maar nog niet goed genoeg. Uiteraard beaamde ik dat, waarop zij zei: ‘Maar weet je wat zou helpen? Om zelf eens met hem te oefenen. Gewoon op een rustige zondagochtend. Het hoeft niet elke week, kan ook om de twee weken.’ Of ik wist dat ze daardoor enorme stappen kunnen maken?

Touche! Die kwam binnen. Wat had ik al die tijd gedaan? Tussendoor oefenen helpt enorm. Dat moet ik toch weten. Helaas had het bekende ‘loodgieterssyndroom’ mij parten gespeeld: ‘ook bij de loodgieter lekt het wel eens’. Oefenen, oefenen, oefenen. Hoe simpel is het? Gelukkig is deze ervaren zwemouder nooit te oud om te leren.


advertentie

ZwembadBranche Congres 2024