15 oktober ZwembadBranche Dag

Vliegende start voor vernieuwd en duurzaam Boschbad

Het Boschbad in Apeldoorn is van het gas af. Een warmtepomp zorgt voortaan voor een aangename watertemperatuur in het markante openluchtbad. Ook de oude circulatiepompen van de waterbehandelingsinstallatie zijn vervangen door pompen met energiezuinige motoren. De gemeente Apeldoorn heeft een duurzaamheidsopgave en met deze aanpassingen draagt het Boschbad daar aanzienlijk aan bij. Maar Accres en de Gemeente Apeldoorn investeerden afgelopen jaar niet alleen in verduurzaming. In het recreatiebad werd ook een nieuwe vloer gelegd. Bovendien zijn de openingstijden verruimd. Het publiek kan nu elke dag in het Boschbad terecht. Het resultaat: het aantal verkochte abonnementen is aanzienlijk gestegen en de klanttevredenheid is groot.

Foto’s Rob Voss

Totaalverhaal

Van openluchtbaden hoor je altijd zeggen dat het bezoek afneemt. In Apeldoorn is dat niet het geval. Sterker nog, in de voorverkoop werden dit jaar 20% meer abonnementen verkocht. Manager Boschbad Patrick Versteeg gaat niet zeggen dat die groei enkel komt door de recent ingezette verduurzamingsslag en het investeren in milieuvriendelijke oplossingen. “Het gaat om het totaalverhaal.” Bovendien is Versteeg nuchter: pas aan het eind van het seizoen wordt de balans opgemaakt en zijn de nieuwe exploitatiecijfers bekend. Natuurlijk zorgde de soms tropisch warme maand mei voor een vliegende start. De eerste topdag met 3.200 bezoekers kwam er al snel nadat het Boschbad de deuren op 29 april had geopend. Later in mei konden op een zondag maar liefst 4.000 bezoekers worden genoteerd. Versteeg verwacht dat de nieuwe warmtepompen en circulatiepompen hun geld gaan terugverdienen. “De tarieven voor gas zijn hard gestegen en de CO2 uitstoot is groot. Met de nieuwe pompen vermijden we hoge kosten voor gas en reduceren we de CO2 uitstoot.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Meldingsplicht Wet Milieubeheer, wat betekent dit voor de zwembranche?

Energiekosten

De Gemeente Apeldoorn stak als eigenaar van het maatschappelijk vastgoed de nek uit: het Boschbad moest van de gasleiding af. Hellebrekers Technieken kwam na een aanbesteding als meest aantrekkelijke partij uit de bus. Norbert Nijenhuis is er als technisch adviseur bij Hellebrekers trots op. “We hebben ruim op tijd voorgesorteerd in de energiediscussie. We zijn al tenminste vijf jaar intensief met de materie bezig. Toen de vragen uit de markt kwamen, was ons antwoord klaar.” De door Hellebrekers geleverde warmtepomp behoort tot de sterkste in zijn soort en verwarmt in het Boschbad zes miljoen liter water. Dankzij het grote thermische vermogen kan het water in het bad betrekkelijk eenvoudig tot 23 graden verwarmd worden, een streepje meer dan voorheen het geval was. De aanschaf van de warmtepomp is volgens Nijenhuis naar verhouding duur. “Al gauw drie tot vier keer zo duur als een reguliere cv-ketel.” Maar daar staat tegenover dat de pomp per jaar een gasbesparing van 45.000 kubieke meter oplevert. De energiekosten nemen met ongeveer 45 procent af.

Lees het artikel verder in ZwembadBranche #64


advertentie

EasySwim