23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Veilig in zee met MDT: ‘heel blij dat hiermee de zwembranche in brede zin wordt betrokken’

Deze maand start het project ‘Veilig in zee met MDT’. Tijdens hun MDT – maatschappelijke diensttijd – zetten jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich vrijwillig in binnen de zwembranche en kunnen zo hun talenten ontdekken. Het project is een vervolg op het proeftuinproject ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’ dat een groot succes was. In het vervolgtraject vindt een landelijke verbreding plaats onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). De jongeren verrichten hun maatschappelijke diensttijd bij reddingsbrigades, zwemverenigingen en zwembaden. Marcel Jagersma was betrokken bij de proeftuin en is blij dat met dit vervolg de zwembranche in brede zin wordt betrokken.

Leuke én leerzame tijd

De ‘Maatschappelijke diensttijd’ is bedoeld om jongeren hun talenten te laten ontdekken en tegelijkertijd hen de mogelijkheid te geven iets voor een ander te doen. Jongeren doen dit in hun vrije tijd, in een tussenjaar of soms kan het ook onder schooltijd. De projecten zijn vrijwillig en er is geen financiële beloning. Wel krijgen jongeren een goede begeleiding, kunnen er vaak ook trainingen worden gevolgd en krijgt men een certificaat of andere vorm van beloning. Maar bovenal kunnen jongeren hiermee ontdekken wat zij leuk vinden en hoe zij iets voor de maatschappij kunnen betekenen. Daarnaast is het voor de sectoren die de projecten begeleiden een kans om te laten zien hoe leuk het werken in de desbetreffende sector is. Het belangrijkste doel is dan ook dat jongeren zo beter kunnen kiezen wat bij hen past, snappen hoe je plezier, uitdaging en veiligheid combineert, samenwerken met gelijkgestemden en het hebben van een leuke én leerzame tijd.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Verdrinkingen in de zomer: zijn wij voldoende zwemvaardig?

Geneeskundestudenten

Bij ‘Veilig in zee met MDT’ leveren jongeren aan zwembaden, reddingsbrigades of zwemverenigingen een maatschappelijke bijdrage bijvoorbeeld als hulpverlener bij evenementen of als begeleider bij lessen, trainingen of andere wateractiviteiten in, op en rond het water. Om deze verantwoordelijke taken te kunnen doen, worden de jongeren eerst getraind in ‘levensreddend handelen’ (reanimeren en AED gebruik). Deze training wordt gedaan door geneeskundestudenten van het Erasmus Medisch Centrum die hiervoor zijn opgeleid. Daarbij is het verzorgen van deze trainingen aan jongeren voor de geneeskundestudenten ook weer een project maatschappelijke diensttijd. De doelstelling van ‘Veilig in zee met MDT’ voor de komende twee jaar is dat 60 geneeskundestudenten zo’n 4.800 jongeren op scholen (VO, MBO en HBO) trainen in levensreddend handelen en dat er van deze groep 540 jongeren kiezen voor een maatschappelijke diensttijd in relatie tot zwemveiligheid.

Kansen zwembranche

Marcel Jagersma is samen met Sandra van Lohuizen vanuit Reddingsbrigade Nederland twee jaar lang betrokken geweest bij dit project. “Het was een fantastisch project waarin we veel jongeren hebben kunnen interesseren voor het maatschappelijk relevante taakveld van de Reddingsbrigade. Het eerste project was een proeftuin in Zuidwest Nederland en meteen een groot succes, we hebben zelfs veel meer jongeren bereikt en ingezet dan we van tevoren hadden gedacht. Gelukkig is dit succes niet onopgemerkt gebleven en krijgt het nu een structureel vervolg, waarbij ik vooral ook heel blij ben dat naast de Reddingsbrigade nu ook de zwembranche in brede zin zal worden betrokken.” Titus Visser, directeur NRZ, onderstreept dit. “Via dit traject zorgen we ervoor dat jongeren bijdragen aan de veiligheid van badgasten en ze leren levensreddende handelingen te verrichten zodat zij nu en later, levens kunnen redden. Daarnaast is dit een kans voor onze branche om jongeren te kunnen binden.”