Verdrinkingen in de zomer: zijn wij voldoende zwemvaardig?

Deze zomer was het erg druk in de Nederlandse wateren. Met name het strand was erg in trek dit jaar. Na de lockdown was er een grote behoefte aan ontspanning en tijdens de hittegolf zochten velen verkoeling in het water. En door de coronamaatregelen bleven de meesten in eigen land. Ook de reddingsbrigades hebben het druk gehad. De Reddingsbrigade spreekt eind juli al van een nieuw record met 2547 hulpverleningen in een week. Helaas zijn ook dit jaar een aantal verdrinkingen te melden. Ondanks de grootscheepse campagne van de Reddingsbrigade om de gevaren van de zee onder de aandacht te brengen. Zegt dit iets over onze zwemvaardigheid?

Verdrinking

Wat weten we van verdrinking? Uit onderzoek blijkt dat overlijden door verdrinking vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt onder andere omdat mannen vaker in en op het water zijn. Ook overschatting van de eigen fysieke capaciteiten en groepsdruk speelt een rol. Onder groepsdruk is men geneigd verder te gaan dan het eigen kunnen. Ook het type activiteit is van invloed. Wanneer je plotseling in een onverwachte situatie komt, kan de paniek toeslaan waardoor de kans op verdrinking toeneemt. Bij zwembaden kunnen attracties een groot gevaar opleveren. Wanneer iemand ervan af valt, kan deze gedesoriënteerd raken en hierdoor in paniek raken wat ook de kans op verdrinking kan vergroten. Daarnaast zorgen de ouders en begeleiders van kinderen die onvoldoende kunnen zwemmen voor een gevaar. En ouders die genieten van een fijne dag aan het zwembad verliezen soms hun kinderen uit het oog waardoor jonge kinderen die onvoldoende kunnen zwemmen, kunnen verdrinken.

Lees ook: Gebrek aan zwemvaardigheid en overschatting vaardigheden grootste risico’s op verdrinking

Zwemvaardig?

Zegt dit iets over onze zwemvaardigheid? Het behalen van enkel een zwemdiploma is in ieder geval niet voldoende. We moeten blijven zwemmen om de zwemvaardigheid te behouden. En dan niet alleen baantjes zwemmen in het zwembad. We moeten ook trainen in het zwemmen in open water en in de zee. Daarnaast is bewustwording van de risico’s heel belangrijk. We mogen de gevaren niet onderschatten. Belangrijk dus ook dat we ons veel meer gaan realiseren welke risico’s zwemmen in zee en open water allemaal met zich meebrengt. Mensen moeten zich ook veel beter vooraf informeren over de watercondities en de weersomstandigheden. Maar ook letten op de aanwijzingen van de lifeguards, als geen ander kunnen zij een inschatting maken van de huidige omstandigheden en de gevaren. Kunnen zwemmen in een zwembad met stilstaand water is geen garantie dat we onder alle omstandigheden zwemvaardig zijn. Daar zit eigenlijk het grootste probleem. Het is daarom cruciaal dat kinderen, ouders én volwassen zich hiervan bewust zijn en hier ook naar handelen.

Deze blog is geschreven door Mike Lehnkering. Mike is zweminstructeur bij de Reddingsbrigade en anesthesiemedewerker. Met zijn eigen organisatie, Life-Line-Trainingen, helpt hij zwembaden om verdrinkingen te voorkomen.

Splash Software: dé alles-in-een oplossing voor zwembaden