Save the date - ZwembadBranche Dag

Veerkracht: meer rust, gezonde voeding én voldoende beweging

Hoe ga je om met tegenspoed? Veerkracht geeft je het vermogen om te kunnen herstellen van stress en tegenslagen. Maar om veerkrachtig in het leven te staan is fysieke én mentale gezondheid van belang. Met de Veerkracht Monitor is gekeken hoe veerkrachtig Nederland is, waarbij voldoende beweging, meer rust en gezonde voeding worden gezien als belangrijke uitdagingen. Natuurlijk is zwemmen ook uitermate geschikt om te werken aan veerkracht!

Gezond leven

Campina zet zich graag in voor de fysieke fitheid van Nederland door mensen te motiveren om meer te bewegen. Men werkt samen met topsporters en NOC*NSF om mensen te motiveren om met behulp van voeding en beweging gezond te leven. Maar de mentale fitheid is ook een belangrijk onderdeel van ons welzijn en leeft zeker sinds de coronapandemie steeds meer binnen onze samenleving. ‘Je fit voelen’ wordt dan ook steeds vaker geassocieerd met mentale fitheid, naast fysieke fitheid. Met de Veerkracht Monitor wil het belang van fysieke én mentale gezondheid benadrukken en nog beter begrijpen hoe Nederland te kunnen inspireren om veerkrachtig in het leven te staan.

Lees ook: Yoga en zwemmen is een ideale combi

Het merendeel veerkrachtig

Uit de monitor blijkt dat zo’n 80% houdt zich bezig met veerkracht, onder jongeren ligt dit percentage zelfs op 89%. Voor 61% van de respondenten heeft de coronapandemie daar geen invloed op gehad, wel blijkt 34% van de mensen tussen 18 en 34 jaar er juist minder veerkrachtig door te zijn geworden. Maar met zo’n 85% voelt het merendeel zich veerkrachtig. De top 5 van gestelde doelen rondom veerkracht bestaat uit dagelijks meer bewegen, werken aan de conditie, meer rust in het hoofd krijgen, op gewicht blijven en een betere nachtrust hebben. Om deze te behalen, zoekt een groot deel hulp of inspiratie binnen het eigen sociale netwerk zoals partner of een sportmaatje. Slecht 6% haalt motivatie om de doelen te bereiken uit een sporttraining. Ongeveer 66% is actief bezig met bewegen om zich veerkrachtiger te voelen, 24% zou graag willen. Men is dan vooral bezig met dagelijks bewegen, op gewicht komen of blijven en minder met activiteiten zoals mindfulness. Ook staat minder roken en drinken niet zo hoog op de agenda. Het merendeel (77%) is wel tevreden over het beweeggedrag. Maar zo’n 55% zou graag meer rust in het hoofd willen hebben, waarbij vrouwen hierover minder vaak tevreden zijn dan mannen.

De Veerkracht Monitor is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos dat het onderzoek heeft gedaan onder een landelijk representatieve steekproef van duizend respondenten van achttien jaar en ouder. In aanloop naar het onderzoek is een expertpanel samengesteld bestaande uit: hoogleraar Neurowetenschap Victor Lamme, universitair docent Psychologie Richta IJntema (gepromoveerd op het thema veerkracht), Olympisch kampioen rekstok Epke Zonderland en chef de mission van de Paralympische Spelen Esther Vergeer.

Kijk hier voor meer informatie over de De Veerkracht Monitor
Normec