‘Nu even niet…’ We moeten vaker onbereikbaar zijn en zo bereik je dat!

Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die we wel hebben, maar niet uitvoeren? Het blijkt in de praktijk nog best lastig om alles met zoveel impulsen evengoed nog in goede banen te leiden.

Taboe

Herken je dit? Je bent niet de enige. Stress is beroepsziekte nummer één, zo blijkt uit onderzoek van TNO. De PvdA wil daarom in de wet vastleggen dat werknemers het recht hebben om onbereikbaar te zijn en niet met werk worden geconfronteerd. Het lijkt eeuwen geleden, maar toch is het nog niet eens zo lang geleden dat het heel normaal was dat je gewoon even onbereikbaar was. Waarom? Gewoon omdat je vrij was, niet bij je mail kon, er nog geen appjes waren. Tegenwoordig lijkt onbereikbaar zijn een taboe en dat moet veranderen vindt Kamerlid Gijs van Dijk: “Ik vind dat de politiek iets moet doen om een taboe te doorbreken. Als mensen opgebrand raken, is het te laat.”

Burn-out

Een miljoen Nederlanders heeft last van klachten die wijzen op een burn-out. Van het ziekteverzuim dat wordt veroorzaakt door werk, is stress in 36 procent van de gevallen de oorzaak. Bijna één op de vijf werknemers van 25 tot 35 jaar heeft ‘relatief vaak’ last van burn-outklachten. We moeten dus beter leren dat we niet hoeven te werken, als we ook daadwerkelijk niet hoéven te werken. En tijdens ons werk? Daar kan ook nog het een en ander worden verbeterd om meer grip te krijgen. We moeten leren om te werken. Om efficiënt te werken en bewuster met onze tijd om gaan. Zodat we ook echt de tijd hebben als we niet werken. We moeten onze tijd meer gaan koesteren.

Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…

Ruimte en richting

Rick Pastoor, de ‘binnenbaas’ van het journalistieke platform Blendle, ondervond aan den lijve dat efficiënt werken noodzakelijk is en bedacht zijn eigen methode. In zijn boek GRIP heeft hij deze methode beschreven en laat hij zien hoe hij uiteindelijk meer grip heeft gekregen op zijn werk. Hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. En nog belangrijker, hoe er ruimte kan ontstaat voor alle andere dingen behalve werk. Zodat je met een gerust hart onbereikbaar kan zijn en juist datgene kan bereiken waar je maar niet aan toe komt. Hoe je dat doet?

  1. Zorg dat je agenda heilig is, doe daadwerkelijk wat er in staat. Schrijf hierin niet alleen afspraken, maar ook taken.
  2. Houd je hoofd leeg, bewaar er niks. Zorg dat je een betrouwbaar systeem ontwikkelt, buiten je hoofd, om dingen te onthouden. Tip: zet in elke ’to do’ een werkwoord.
  3. Reserveer tijd voor email, doe het niet tussendoor maar op vast tijden.
  4. Maak elke week ruimte om even terug te kijken: wat heb ik gedaan de afgelopen week en wat wil ik gaan doen komende week.
  5. Allemaal leuk natuurlijk maar hoe houd je dit vol? Vind een maatje die je scherp houdt en terugfluit als het nog is.

En wil je nog weten waarom het zo belangrijk is? Kijk hier naar het fragment van Erik Scherder bij Jinek over waarom het zo belangrijk is dat we ook wel eens onbereikbaar zijn.
VDH Watertechnology