Technisch Congres: samen werken aan oplossingen

Sinds de invoering van de Omgevingswet gelden voor zwembaden in Nederland nieuwe parameters en strengere grenswaarden. En dit brengt de nodige hoofdbrekens met zich mee voor de technische mensen in het veld. De Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) wilde het exact weten en dook in de data van bijna 100.000 metingen. Er werden forse afwijkingen gevonden, vooral op de concentraties waterstofcarbonaat, trihalomethaan (THMs), chloraat, legionella en bromaat. Met mogelijk gevolgen tot sluiting van zwembaden. Wat nu?

Van theorie naar praktijk

De praktijk blijkt weerbarstig: veel zwembaden hebben moeite om binnen de nieuwe normen
te blijven. En dat roept vragen op. Zijn de grenswaarden realistisch? Welke technieken zijn er
beschikbaar om afwijkingen op te lossen? En hoe zorgen we dat regelgeving, toezicht en
techniek beter op elkaar aansluiten? Tijdens het Technisch Congres van ZwembadBranche kwamen 200 professionals bijeen: technische mensen van zwembaden, adviseurs, leveranciers, omgevingsdiensten, laboratoria en andere experts. Naast plenaire sessie en verschillende keuzesessies werd ook in kleine groepen het gesprek aangegaan over de knelpunten die in de praktijk worden ervaren en waar wat mee moet gebeuren. Punten waar de expertgroep VGT (wat staat voor Vergunningverlening, toezicht en handhaving | Gezondheid en Techniek), waarin vertegenwoordigers uit de sector, de wetenschap en het toezicht samen gaan werken aan oplossingen, verder mee kunnen. Verschillende inzichten en kritische vragen kwamen daarbij aan de orde. Hoe vertaal je theorie naar een praktisch haalbare praktijk? Waarom zijn sommige grenswaarden zo scherp gesteld? En hoe zorgen we ervoor dat kleinere exploitanten ook mee kunnen komen? Maar ook hoe voorkomen we dat oplossingen de verduurzaming in de weg staan?


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Aandachtspunten uit het veld

Na de gesprekken formuleerden de deelnemers een lijst van aandachtspunten voor de expertgroep VGT. Een greep uit de reacties:

  • Herzie de normen op basis van reële meetgegevens uit de praktijk. De huidige waarden zouden wel eens te streng kunnen zijn.
  • Maak bicarbonaat een richtwaarde in plaats van een harde norm. De handhaving hierop leidt in veel gevallen tot onnodige discussies of zelfs sancties.
  • Kom met concrete oplossingen per parameter. Denk aan filtratie en verplichte douchesluizen ter voorkoming van vervuiling.
  • Stem af op duurzaamheidsdoelstellingen. Om de strenge drempelwaarden te halen moet er nu veel gespoeld worden, de afdekking mag niet op het bad. Dat staat haaks op de duurzaamheidsverplichtingen.
  • Zorg voor eenduidige communicatie en kennisdeling. Technisch personeel, vooral bij kleinere baden, heeft behoefte aan duidelijke uitleg en handvatten.
  • Houd het simpel en doeltreffend. Regelgeving moet uitvoerbaar blijven, zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid of duurzaamheid.
  • Stimuleer samenwerking tussen overheid, leveranciers en zwembaden. Nu verschillen de interpretaties en aanpakken per regio, wat leidt tot onduidelijkheid.

De ‘bal’ ligt bij de expertgroep

De expertgroep VGT neemt deze aandachtspunten mee in haar verdere advisering en dialoog
met de provincie die het bevoegd gezag heeft. Met als doel werken aan realistische, haalbare en toekomstbestendige regels – mét oog voor veiligheid, gezondheid, duurzaamheid én praktische haalbaarheid. Waarbij eén ding tijdens het congres ook weer eens overduidelijk was: de sector wil vooruit, maar wel samen. Met meer duidelijkheid, meer kennisdeling, én vooral met oplossingen die haalbaar en werkbaar zijn.

Met dank aan de 200 deelnemers, de sprekers en onze partners Hellebrekers, Van Remmen Technology, Linthorst World, Syntraal, Xigna, VTZ, Lotec, Pomaz, Van den Heuvel Watertechnologie en Van Dorp Zwembadtechniek.


advertentie

Dewi Online