15 oktober ZwembadBranche Dag

Toezicht van gemeenten op zwembaden rammelt

Gemeenten maken een rommeltje van hun toezicht op de veiligheid in zwembaden. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Een meerderheid heeft controle van zwembaden helemaal niet opgenomen in hun handhavingsbeleid. Gemeenten bezuinigen ook nog eens fors op het aantal ambtenaren dat de inspecties moeten uitvoeren.

De afdelingen Bouw- en Woningtoezicht van gemeenten, die moeten toezien op de veiligheid van de constructie van zwembaden, kunnen het werk bij lange na niet aan. Gert-Jan van Leeuwen van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht: ‘Gemeenten staan door alle bezuinigingen gigantisch onder druk en zijn dus ook op dit soort taken flink aan het beknibbelen. Bij een aantal grote gemeenten zie ik dat mensen met tientallen tegelijk worden teruggetrokken.’

De eigenaar van het zwembad is in eerste instantie verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebouw. De gemeenten moeten daar vervolgens toezicht op houden en controleren of zwembaden voldoende oog hebben voor de veiligheid van het gebouw. Toch houdt meer dan de helft van de gemeenten geen periodieke controles, zo blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Begin deze maand kwam een baby om in het zwembad De Reeshof in Tilburg toen een speaker losraakte van het plafond en op het kindje viel. De moeder raakte daarbij gewond. Vlak voor dit incident viel er in oktober 2011 in het zwembad De Eenhoorn in het Zeeuwse Sluis ook al een speaker deels naar beneden. Hierbij vielen geen gewonden. Sinds 2001 hebben zich ten minste nog 10 soortgelijke incidenten voorgedaan waarbij dakdelen, buizen, ventilatoren en leidingen naar beneden zijn komen vallen. Het grootste gevaar zit in de combinatie van het gebruik van roest-vast-staal (rvs) in zwembaden. De chloordampen die in zwembaden vrijkomen, tasten de rvs-bouten en beugels aan waarmee onderdelen aan het plafonds zijn bevestigd. Na verloop van tijd breken die en kan er van alles naar beneden vallen.

Uit de rondgang van RTL Nieuws bij 261 zwembaden komt naar voren dat 88 zwembaden te kampen hebben gehad met lichte roestvorming en 19 zelfs met zware oxidatie. In de meeste gevallen is dit gerepareerd. Jaap van Duijn, een specialist die zwembaden inspecteert, pleit voor een verbod op het gebruik van rvs in zwembaden.

(RTL Nieuws)


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier