‘Tientallen zwembaden te vies’: paniekvoetbal of tijd voor het luiden van de noodklok?

‘Tientallen zwembaden te vies: slijm, zweet en urine gevonden.’ Zo kopte RTL Nieuws afgelopen maandag. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt dat de afgelopen 3 jaar 129 zwembaden en sauna’s op de vingers zijn getikt wegens gebrekkige hygiëne en veiligheid. Verontrustend volgens de nieuwszender omdat je daar flink ziek van kunt worden. Is het nu meteen ongezond om een zwembad te bezoeken? Wij vroegen het Maarten Keuten.

Vergrootglas

Keuten schrikt hier niet zozeer van. “Zweet en urine zijn inherent aan zwemmen. Je ontkomt daar niet aan. Natuurlijk moet je voorkomen dat het een gevaar voor de gezondheid is. Maar ik ben er wel van overtuigd dat veiligheid en hygiëne in onze branche is geborgd.” Hoe moeten we dan de inventarisatie van RTL Nieuws zien? “Het zwembad ligt onder een vergrootglas. Dat moet ook, het is een plek met risico’s omdat mensen hier heel kwetsbaar zijn. Maar wat weten we eigenlijk van bijvoorbeeld de hygiëne in een sporthal of fitnesscentrum?”

‘Wet van de grote getallen’

Volgens de civiel ingenieur moeten we het vooral ook zien als de zogenaamde ‘wet van de grote getallen’. “Jaarlijks worden er 60 miljoen zwemkaartjes verkocht. Helaas gaat het niet altijd goed. Is het zwembad dan gelijk gevaarlijk gebied? Natuurlijk is een incident zoals bij een zwembad op vakantiepark Droomgaard heel vervelend. Niemand wil dat de bezoekers naar het ziekenhuis moeten, we doen er alles aan om dat te voorkomen. Maar helaas gaat het niet altijd zoals we zouden willen. We moeten daarom ook vooral leren van dergelijke incidenten.”

Lees ook: Nederlandse zwembaden, één van de gezondste en veiligste ter wereld

Vuile was

En daar gaat het mis volgens Keuten. Incidenten benoemen we liever niet, laat staan dat we er als branche van leren. “Kennelijk zien we het melden en delen van incidenten als het buiten hangen van de vuile was. En dat wil niemand. Maar zolang we dat niet doen, blijven we in herhaling vallen. Onze bezoekers verwachten veel van ons als het gaat om hygiene en veiligheid en dat is ook goed. En gelukkig kunnen we nog spreken van incidenten en is het geen trend. Maar bij elk incident moeten wel de alarmbellen gaan rinkelen en moeten we herhaling voorkomen.”

Paniekvoetbal

Daarnaast signaleert Keuten ook een spanningsveld tussen wat de bezoeker verwacht en wat een zwembad kan leveren. “Alles moet goedkoper, terwijl het exploiteren van een zwembad duurder wordt. Dat gaat natuurlijk niet altijd samen.” Wat moeten we daarom doen? “Ten eerste moeten we leren van incidenten en dus kennis verzamelen en delen. Daarnaast moeten we met elkaar de discussie aangaan over wat acceptabel is: met 60 miljoen verkochte zwemkaartjes per jaar is 129 afwijkingen in 3 jaar misschien wel acceptabel. Aan paniekvoetbal hebben we niks, maar we willen het zwemmen natuurlijk wel graag gezond houden.”
RBI Corrosion