15 oktober ZwembadBranche Dag

Succesvolle start openluchtbad Meerssen

Eigenlijk houdt Ton Scheepers niet echt van zwemmen, maar het openluchtbad in Meerssen laten sluiten ging hem toch te ver. Scheepers reageerde dus op oproep van de gemeente of vrijwilligers zich willen inzetten voor het behoud van het zwembad. Inmiddels zijn voor het tweede seizoen op rij de deuren weer geopend. Daarmee is een einde gekomen aan jarenlange onzekerheid. Met dank aan Ton Scheepers en vele andere vrijwilligers.

Acuut onderhoud

Vanwege het maatschappelijk belang van een openluchtbad in Meerssen heeft Scheepers besloten de kar te gaan trekken. Maar er kwam wel meer bij kijken dan hij in eerste instantie kon vermoeden. “Om te beginnen moest er onderhoud worden gepleegd om het zwembad überhaupt te kunnen openen. Er was € 35.000 nodig om afgelopen seizoen te kunnen draaien. Op langer termijn moest € 308.000 beschikbaar worden gesteld. Ik ben daarom naar de provincie gegaan voor hulp. Gelukkig kreeg ik die ook. Niet in de vorm van geld, maar wel in expertise. En dat was voor ons minstens zo belangrijk.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Expertise

De expertise en het plegen van onderhoud maakte het uiteindelijk mogelijk om afgelopen zomer te kunnen draaien. En niet zonder succes. “Boven verwachting hebben we het eerst jaar meteen positief afgesloten. Het beste bewijs dat in Meerssen behoefte is aan een openluchtbad.” Tevens moest er nog wel veel gebeuren om het openluchtbad te kunnen behouden op de langere termijn. Ook hierin heeft men veel hulp gehad van vrijwilligers. “Maar ook hebben we veel sponsors gevonden die hun expertise beschikbaar stelden. Hiermee hebben we voor minder geld veel kunnen doen.”

Flexibel inzetbaar

Ook dit jaar is het openluchtbad weer goed begonnen, over het aantal leden geen klagen. “We hadden ons doel gesteld op 2000 leden, inmiddels zijn we de 2.300 zelfs gepasseerd. Nu hopen we de 3.000 aan te kunnen tikken. Hiermee kunnen we dan onze vaste lasten betalen.” De personeelskosten zijn gering, het wordt vooral gerund door vrijwilligers. “We hebben alleen een aantal toezichthouders in dienst. Dit zijn jonge en gekwalificeerde mensen die het niet voor niets doen. Gelukkig is men wel flexibel inzetbaar. Zo snijden we onszelf niet in de vingers als we een periode slecht weer hebben.”

Zwemfan

Inmiddels is Scheepers er wel achter gekomen dat er veel komt kijken bij het runnen van een openluchtbad. “Ik heb er geen moment spijt van, maar het is uiteindelijk wel meer werk geworden dan ik in eerste instantie had gedacht. Maar als ik dan langs de badrand loop en al die kinderen zie genieten, weet ik waarvoor ik het doe.” En of Scheepers nu toch ook vaker zelf gaat zwemmen? “Nee, ik ben er geen zwemfan van geworden. Maar doordat wij met elkaar dit openluchtbad draaiende hebben kunnen houden, wel een gelukkiger mens.”


advertentie

EasySwim