Steunpakket verlengd tot en met september

Nederland gaat langzaamaan meer open, maar we zijn nog niet terug naar ‘normaal’. Om de bedrijven die ook het derde kwartaal omzet verliezen door de coronamaatregelen tegemoet te komen, worden de steunpakketten verlengd met drie maanden. Het huidige steunpakket loopt eind juni af, maar wordt opnieuw verlengd. Dat betekent dat bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, ook na juni nog een kwartaal voor steun kunnen aankloppen bij de overheid. Omdat de steunpakketten zo zijn ontworpen dat wie veel omzetverlies heeft ook meer steun krijgt, zullen bedrijven die naarmate de economie weer verder opengaat en ook meer omzet zullen draaien steeds minder steun ontvangen.

Regelingen

De bestaande regelingen voor bedrijven en zelfstandigen (TOZO, NOW en TVL) worden met drie maanden verlengd. Daarnaast komt er ook meer tijd voor bedrijven en ondernemers om belastingschulden af te lossen, vanaf 1 oktober krijgen zij vijf jaar de tijd om openstaande bedragen te betalen. Het kabinet wil de belastingschulden niet kwijtschelden omdat men dit niet eerlijk vindt tegenover bedrijven die wel hun belasting op tijd hebben betaald. De rente op belastingschuld gaat wel omlaag en komt pas in 2024 terug op het oude niveau. Ook komen er wijzigingen waardoor meer bedrijven in aanmerking kunnen komen voor steun via de TVL- en NOW-regelingen. Zo worden de uitkeringen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) nu verrekend met het omzetverlies, die koppeling wordt losgelaten waardoor bedrijven meer loonsteun kunnen vragen. Meer informatie hierover volgt later.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Steunpakket Q3 2021

  1. TVL en NOW
    Het kabinet is van plan om de TVL (subsidie voor vaste lasten) en de NOW (loonsteun) in het derde kwartaal door te trekken. Om starters, groeiende bedrijven en bedrijven die in de knel zijn gekomen met de reguliere referentieperiode beter te ondersteunen, hebben bedrijven vanaf het tweede kwartaal de keuze tussen twee referentieperioden voor de TVL. Aanvullend daarop gaat het subsidieplafond voor grote bedrijven in de TVL naar 1,2 miljoen euro, voor het tweede kwartaal. Naar verwachting is met de verlenging en aanpassing een bedrag van 2 miljard euro gemoeid. In de NOW wordt de nieuwe referentiemaand februari 2021.
  2. Samenloop NOW/TVL
    De TVL telt vanaf NOW 3 (de subsidieperioden vanaf oktober 2020) niet meer mee als omzet voor de NOW. Bij de aanvragen van de definitieve subsidie vanaf NOW 3 zullen veel werkgevers door deze wijziging meer subsidie ontvangen. Zo krijgen zij meer ademruimte en een steuntje in de rug om weer op eigen benen te staan. Hier is een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro mee gemoeid.
  3. Tozo en TONK
    Het kabinet stelt daarnaast voor Tozo (steun voor zzp’ers) en TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) te verlengen in het derde kwartaal. De focus van de Tozo komt bij toekomstige aanvragen meer te liggen op het ondersteunen en stimuleren van ondernemers zodat zij zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan. De terugbetaling van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een half jaar naar achter geschoven, naar 1 januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Ook is de looptijd van de lening aangepast, van 42 naar 60 maanden. De minister van SZW heeft betrokken partijen gevraagd om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik te vergroten. Meerdere grote gemeenten hebben dit inmiddels aangekondigd.
  • Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op de website van de Rijksoverheid.
  • Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel.
  • Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het steun- en herstelpakket.


advertentie

Dewi Online