10 oktober ZwembadBranche Dag

Recordpoging Maarten van der Weijden: met een beetje geluk gaat hij het redden!


Maarten van der Weijden is er vrijdag niet in geslaagd om een recordafstand te zwemmen in 24 uur. Hij lag lang op schema om de vereiste 102 kilometer te halen, maar gaf na 18,5 uur en 78,65 kilometer op in zwembad De Warande in het Brabantse Oosterhout. Vrijdag kreeg hij het in de loop van de dag zwaarder, zijn tempo nam af en het record kwam in gevaar. Nadat hij al een paar keer had overlegd met mensen langs de kant besloot hij zijn poging met nog 5,5 uur op de klok te staken.


Hij gaat er weer voor. Minimaal 101,9 kilometer zwemmen in 24 uur. Al twee keer eerder deed hij een poging. De eerste mislukte en de tweede lag niet voor 24 uur vast en werd ongeldig verklaard. Gaat het dit keer lukken? Ik kan het natuurlijk maar over een persoon hebben: Maarten van der Weijden. Na het daverende succes van de Elfstedenzwemtocht van afgelopen zomer, haalt hij nu geld op voor onderzoek naar kanker door 24 uur te zwemmen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Vette pech

Sinds gisteren, donderdagavond 23 januari zeven uur, ligt onze zwemheld Maarten van der Weijden in het water van zwembad De Warande in Oosterhout. Terwijl ik dit schrijf, heeft hij 15 uur gezwommen en lijkt het erop dat de derde recordpoging gaat lukken. Maar uiteraard kan het nog altijd mislukken. Dapper gestreden, maar verloren. Of eigenlijk niet helemaal. Want zo ziet Maarten het namelijk niet en dat maakt hem zo bijzonder. Natuurlijk wil de sportman in hart en nieren vooral winnen. Maar als geen ander weet Maarten dat je in het leven niet alles kunt winnen, hoe hard je ook strijdt. Je hebt dan niet verloren, maar vette pech. Maarten had geluk, hij overwon de ziekte kanker. Helaas zag hij ook veel mensen met pech. Vrienden met pech.

Geld nodig

En daar gaat hij tot op de dag van vandaag voor zwemmen. Het overwinnen van de ziekte, kwam niet door hem. Hij was een luie patiënt. Patiënten die er harder voor werkten haalde de eindstreep niet. En om te zorgen dat steeds meer mensen hetzelfde geluk hebben als Maarten, blijft hij zwemmen. Blijft hij geld ophalen. Ook deze zomer weer wanneer Maarten het stokje overdraagt aan een estafette-team dat de volledige elfstedenzwemtocht van 195 km zal volbrengen. Want geld is er nodig. Voor onderzoek, voor behandelingen, voor een vroegtijdige diagnose. Zodat iedereen het geluk mag hebben om wél te winnen. Net als Maarten.

Een beetje geluk

Met een beetje geluk gaat Maarten het dus vandaag redden. 24 uur zwemmen, wie doet hem dat na. Natuurlijk niet onvoorbereid. Maar toch. Eigenlijk alleen helden. Zwemhelden. Of zoals ze zo mooi zeggen: ‘Athlete’s run, heroes swim’.

Wil je Maarten van der Weijden vandaag volgen? Kijk op de live stream


advertentie

Pomaz