Gisteren was het Prinsjesdag, de eerste van het huidige kabinet, en iedereen is benieuwd: wat zijn de plannen? Een opvallend verschil nu is het extraparlementaire karakter waar al veel over is gesproken. Maar net als voorgaande jaren vormt ook dit akkoord de basis voor de Miljoenennota, waarin de jaarlijkse begroting en de financiële plannen voor het komende uiteen worden gezet. En net als altijd blijft de grote vraag: wat betekent dit voor de beweegsector in het algemeen en de zwembranche in het bijzonder?
Geen bezuinigingen, wel btw verhoging
Het kabinet gaat in 2025 niet bezuinigen op sport, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting. Er zou sprake zijn van een bezuiniging van 45 miljoen euro, maar dit lijkt van de baan. Het budget blijft gelijk aan wat er vorig jaar in de meerjarenplanning werd gemeld, wat betekent dat er in totaal 429,3 miljoen euro beschikbaar is voor sport. Voor het jaar erna is dat echter nog onduidelijk. Wel komt er in 2025 een verhoging van de btw van 9 naar 21 procent voor commerciële sportaanbieders. Sportclubs en organisaties zonder winstoogmerk behouden de btw-vrijstelling.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Sportinfrastructuur
Het kabinet richt zich specifiek op het bevorderen van sporten en bewegen voor alle Nederlanders, met extra aandacht voor groepen die minder actief zijn. De ondersteuning van sportinfrastructuur is een belangrijk onderdeel van deze plannen, waarbij wordt gewerkt aan een duurzame leefomgeving die mensen uitnodigt om meer te bewegen, waaronder zwemmen. Zwembaden en sportfaciliteiten kunnen hierbij profiteren van een toename in investeringen in infrastructuur. Daarnaast streeft het kabinet naar een veilige sportomgeving, wat betekent dat integriteit binnen sport en veiligheid centraal staan. Het beleid kijkt bovendien verder dan sport alleen. Er wordt ook ingezet op het verbeteren van luchtkwaliteit en gezonde woonwijken, wat een omgeving stimuleert waarin sporten en bewegen aantrekkelijker wordt. Deze maatregelen zijn niet alleen bedoeld om de fysieke gezondheid van de bevolking te verbeteren, maar ook de mentale gezondheid te versterken, wat essentieel is voor het welzijn van de samenleving.
Lees ook: BTW-verhoging op sport: ‘Zwemles moet toegankelijk blijven voor iedereen’
Arbeidsmarkt
In het regeerakkoord wordt de structurele arbeidsmarktkrapte als een belangrijke uitdaging erkend. Het kabinet werkt aan maatregelen om de arbeidsproductiviteit te verhogen en het werk aantrekkelijker te maken, onder andere door investeringen in vakmanschap, werkplezier en autonomie van medewerkers. Ook is er aandacht voor scholing en levenslang leren, wat bijscholen van bestaand personeel en het aantrekken van nieuwe talenten kan stimuleren.
En nu?
De plannen, zoals het creëren van meer ruimte voor sport en beweging in stedelijke en regionale gebieden, bieden duidelijke kansen voor de beweegsector. Het kabinet wil bovendien sterk inzetten op preventieve gezondheidszorg en het verminderen van chronische aandoeningen door een actieve levensstijl te stimuleren. Dit opent voor de zwembranche mogelijkheden om een essentiële bijdrage te leveren aan de volksgezondheid, bijvoorbeeld door het aanbieden van activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van fysieke en mentale fitheid. Hoewel de ambities duidelijk zijn, ontbreken de concrete uitwerking en financiële onderbouwing nog. Het is belangrijk om te zien hoe de plannen in de praktijk worden omgezet en hoe de zwembranche hierop kan inspelen. Tijdens de komende Algemene Beschouwingen zal meer duidelijkheid komen over de verdere invulling van deze ideeën en de bijbehorende middelen zoals beschreven in de Miljoenen Nota ‘Solide begroten voor welvaart en stabiliteit‘, wat vervolgens bepalend zal zijn voor de daadwerkelijke impact op de sportsector, inclusief de zwembranche.
Lees hier het volledige Regeerprogramma – Uitwerking van het hoofdlijnenakkoord door het kabinet