Preventief testen van lesgevers: ‘Wij nemen het zekere voor het onzekere’

Net als alle andere zwemlesaanbieders was Jary Göbel van Thermen 2 zeer verheugd dat hij met zijn team weer mocht beginnen. Na een derde sluiting wordt het gemis wel heel groot en wil iedereen graag weer tussen al die kinderen staan die genieten van hun zwemles. Uiteraard staat veiligheid voorop en wordt het protocol Verantwoord zwemmen gevolgd. Maar in Alphen aan den Rijn gaat men nog een stap verder en worden elke week ook alle lesgevers preventief getest op het coronavirus. “Wij nemen het zekere voor het onzekere.”

Quarantaine

Jary (manager Thermen 2 | zwembaden AquaRijn en de Hoorn) kwam erop omdat het waterpoloteam AZC dat in de eredivisie speelt, en dus mag doortrainen, steeds preventief wordt getest. “Ik dacht meteen, dat moeten wij ook doen en heb het direct voorgelegd aan de directeur Remco Pielstroom.” De eerste keer was het even wennen voor de 25 lesgevers, maar iedereen is enthousiast. “Natuurlijk blijft je bij klachten thuis, maar het geeft een veilig gevoel dat er zo collega’s worden uitgehaald die geen klachten hebben maar wel besmettelijk kunnen zijn. Daarnaast gelden uiteraard gewoon ook de andere maatregelen.” De eerste testen zijn afgenomen onder toezicht van een externe partij die hiervoor medisch bevoegd is. Jary vult daarbij aan dat iedereen die BHV-er is of een EHBO-diploma heeft dit mag doen en dus ook de medewerkers zelf. Bij een positieve uitslag wordt uiteraard de GGD benaderd en kan het zijn dat een lesgroep in quarantaine moet. “Wij hebben voorafgaand contact gehad met de GGD, zij kijken bij een besmetting steeds per geval of er kinderen of collega’s in quarantaine moeten en hoe wij verantwoord kunnen handelen.” De kosten zijn voor Thermen 2, maar Jary vindt het meer dan waard. “Veiligheid staat natuurlijk altijd al voorop, maar hiermee laten wij zien dat wij ook nu het zekere voor het onzekere nemen.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘Een mooi begin: eindelijk weer eens actie in de tent!’

Onbevangen

Gelukkig zijn de ouders nu niet terughoudend, maar Jary merkt wel dat ook zij het preventief testen enorm waarderen. “De ouders vertrouwen erop dat de zwemles verantwoord is, maar dit is natuurlijk een extra zekerheid.” Verder was voor Jary meteen duidelijk dat zij nog erg gewend waren aan alle maatregelen, die ook nauwelijks waren veranderd. “Het scheelde tevens dat de scholen weer waren begonnen en ook de kinderen zich meteen vertrouwd voelden. Zelf de kleintjes die vorige week voor het eerst kwamen, durfden het alleen aan.” De meeste kinderen staan er onbevangen in en pakken de draad meteen weer op en dat doet het team goed. “Alleen de conditie is wat minder, uiteraard houden wij daar rekening mee. De eerste twee weken staan in het teken van observeren. Het kan ook zijn dat kinderen zo zijn gegroeid dat de ligging is veranderd. We willen dus eerst ieder kind goed bekijken en van daaruit weer verder gaan.” Reden ook dat er nu een extra lesgever rondloopt als ‘vliegende keep’. “Dit geeft de lesgevers de extra ruimte die ze nu nodig hebben.” Om een inhaalslag te kunnen maken, zijn er in de zomervakantie extra turbolessen ingepland en de animo was meteen groot. “Ik vermoed dat velen denken dat er ook dit jaar waarschijnlijk geen verre reis in zit en dus ideaal om te werken aan de zwemveiligheid.”

Filmsterren

Wanneer Jary ook de andere zwemliefhebbers kan ontvangen, vindt hij lastig te zeggen. “Ik durf hier echt geen uitspraken over te doen. Het zou wel mooi zijn als de kinderen ook weer andere zwemsporten mogen doen. Goed voor de ontwikkeling van de jonge zwemtalentjes, maar zeker ook weer fijn voor de zwemverenigingen.” Jary verwacht in ieder geval wel dat zij voorlopig doorgaan met de coronatesten. “Gelet op het vaccinatieschema denk ik zeker nog tot aan de zomer.” Verder is het vooral hopen dat de zwembaden niet weer dicht moeten. “Dat zou echt heel naar zijn. Maar voorlopig zijn we weer begonnen, goed voor de zwemveiligheid en zeker ook fijn voor ons.” Het gemis was volgens Jary overduidelijk, alle kinderen werden de eerste les als filmsterren binnengehaald op een rode loper en onder een ballonnenboog. “Het team wilde de kinderen een groots onthaal geven. Het tekent eigenlijk wel hoe wij zijn, we genieten zo ontzettend dat we weer mogen!”


advertentie

E.B.T.C.