‘Een mooi begin: eindelijk weer eens actie in de tent!’

Gisteren was er na drie maanden weer reuring in het zwembad. Ook bij zwembad Den Ekkerman stond men te popelen om te beginnen. Na de live marathonuitzending van 24 uur afgelopen weekend was het wel even aanpoten, maar moe maar voldaan schakelde men snel over op vandaag. De dag die sinds de vorige persconferentie rood omcirkeld in de agenda stond. “Het kwam voor ons als een verrassing, wel een welkome verrassing. Na drie maanden kijken naar een leeg zwembad waren wij dat wel zat. En dat was wederzijds, de kinderen kwamen gisteren stralend binnen en gingen er meteen weer volle bak tegenaan.”

Geduld

Volgens een grove berekening hebben tussen 250.000 en 300.000 kinderen een zwemles gemist omdat zij al op zwemles zaten of nog moesten beginnen. Goed dus dat gisteren de kinderen weer een duik in het water mochten nemen. Ook in Den Ekkerman werden de jonge zwemtalentjes met open armen ontvangen, tegelijkertijd gunt Minette Lommers dit natuurlijk ook al haar andere zwemfans. “Het is echt heel fijn dat wij de deuren weer kunnen openen en al die blije gezichtjes weer mogen begroeten. Maar natuurlijk gaat mijn hart ook uit naar al die andere trouwe bezoekers die zo graag weer willen zwemmen, zij moeten nog even geduld hebben.”

Lees ook: Aandacht geven en plezier maken kan straks én nu het verschil maken

Inhaalslag

Drie maanden hebben de medewerkers van Den Ekkerman hun zwemleskinderen moeten missen en gisteren was voor Minette al snel duidelijk dat zij hun net zo hadden gemist. “De kinderen kwamen allemaal vrolijk en uitgelaten de zwemzaal op, het straalde van hun gezichtjes af dat ze ernaar uit hadden gekeken.” De nadruk ligt de eerste lessen vooral op plezier. “We verwelkomen de kinderen met muziek en in het water liggen allerlei attributen om spelletjes te doen. Natuurlijk bevordert dit ook de vaardigheid, maar de pret staat voorop.” Hoewel de heropening onverwachts kwam voor Minette, was zij snel voorbereid. “Met ons team zijn wij natuurlijk al langer bezig met het opstarten van de zwemles. Wij hebben extra lessen ingepland en in de meivakantie gaan we doorlessen. Voor nieuwe leskinderen is het mogelijk om in de vakantie te starten, in twee weken tijd gaan zij dan acht dagen twee uur lessen om daarna makkelijker door te kunnen stromen.” Zij krijgen dan 16 lessen in 14 dagen, maar Minette heeft niet de illusie dat zij dan ook zoveel lessen vooroplopen. “Wel versnel je het traject enigszins en dat zou kunnen helpen bij het maken van de inhaalslag.” Wat de achterstand betreft verwacht Minette geen grote problemen. “Natuurlijk zijn wij er nu wel extra alert op en kijkt ook onze coördinator goed mee. Als blijkt dat een kind extra aandacht nodig heeft, gaan wij gelijk over op actie. Maar eigenlijk is dat niet anders dan anders.”

Actie

Hoeveel de wachtlijsten zijn opgelopen, vindt Minette moeilijk te zeggen. “Tijdens de sluiting hebben wij weinig aanmeldingen gehad, maar sinds de persconferentie stromen ze weer binnen. Gelukkig hebben er vlak voor de lockdown nog kinderen afgezwommen en konden we gisteren gelijk starten met een nieuwe groep.” Minette heeft niet overwogen om nu niet met nieuwe groepen te wachten. “Vooralsnog gaat ook dit goed, ik heb gelukkig geen verdrietige kinderen gezien. Natuurlijk doen wij ook ons best om deze beginnelingen op hun gemak te laten voelen. Daarbij mogen de ouders nu nog wel even mee met omkleden en het begin meekijken vanachter een glazen wand, maar daarna moeten zij weg.” Ervaring leert Minette dat het vaak lastiger is voor de ouders dan voor het kind. “Sterker nog, wij zijn tot de conclusie gekomen dat kinderen juist beter tot hun recht komen zonder dat hun ouders meekijken.” Is dit één van de lessen die Minette meeneemt uit deze coronatijd? “In ons nieuwe zwembad dat nu wordt gebouwd, kunnen ouders straks onder het genot van een kopje koffie meekijken vanuit de horeca. Wij zijn er nu wel over uit dat dit ook voor het kind fijner zal zijn.” Maar voorlopig is het nog niet zover en geniet het team van Den Ekkerman nu vooral na van deze dag. “Het was een mooi begin, het zwembad was weer gevuld en er was actie in de tent!”

E.B.T.C.