27 maart ZwembadBranche Congres

Praten met kinderen wordt zo simpeler, effectiever en vooral leuker!

Praten met kinderen is niet zo moeilijk. Praten zodat zij daadwerkelijk je aandacht hebben en gaan luisteren is lastiger. Maar niet volgens ‘How to talk to kids’. Een methode die is gebaseerd op een andere manier van luisteren naar kinderen én praten met kinderen. Die staat voor een betere communicatie, waardoor de relatie met het kind wordt verdiept. Omgaan met kinderen wordt zo niet alleen simpeler en effectiever, maar vooral ook leuker.

Basisvaardigheden

Je kind kan heel veel zelf, maar nog lang niet alles. Met als gevolg strijd en discussies. De How2talk2kids-methode biedt handvatten om het kind te begeleiden, los te laten én beter te begrijpen. Deze opvoedmethodiek gaat uit van een andere manier van praten met en luisteren naar kinderen. Waarbij de focus ligt op beschrijven wat je waarneemt, in plaats van te veroordelen. De basis wordt gevormd door een praktisch 6-stappenplan waarmee je iets kunt overbrengen op kinderen zonder in de clichés van straffen/belonen en afkoelen te vervallen. Basisvaardigheden waarmee je anders leert communiceren en kinderen steeds meer zelf de verantwoordelijkheid en zelf komen met oplossingen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Grondlegger

Grondlegger van de How2talk2kids-opvoedmethode is klinisch psycholoog dr. Haim Ginott. Als leraar merkte hij dat de kinderen in zijn klas chagrijnig waren, als hij chagrijnig was. Maar ook dat als hij zich gemotiveerd opstelde, zij ook gemotiveerd raakten. Hij vond dit zo fascinerend, dat hij zich ging verdiepen in de psychologie van kinderen en opvoeden en een ouderpraatgroep startte om zijn ervaringen te delen. Adele Faber en Elaine Mazlish maakten hier deel van uit en schreven boeken over de opvoedmethode en theorieën van Ginott. Het boek How To Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk werd een bestseller.

Lees ook:Ontwikkeling van het brein: een kind moet je niet opjutten

Basisbegrippen

Een greep uit enkele basisbegrippen van de How2talk2kids-opvoedmethode

  • Accepteer álle gevoelens van het kind. Realiseer je dat alleen bepaald gedrag onacceptabel is.
  • Leer situaties te beschrijven in plaats van te (ver)oordelen.
  • Haal de persoonlijke angel eruit.
  • Vervang belonen door waarderen, toon echte belangstelling en stimuleer het kind zonder in te vullen.
  • Geef alternatieven voor straf: zo leert het kind dat zijn gedrag bepaalde consequenties heeft. Als gevolg daarvan neemt hij meer verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.
  • Prijs op zo’n manier, dat het kind zichzelf prijst.
  • Leer het kind beter begrijpen, waardoor je je beter kunt inleven in het kind.
  • Stel duidelijke, veilige grenzen: een stevig plafond en een degelijke vloer waartussen het kind autonomie en keuze heeft.

How2talk2kids

In Nederland heeft Heleen de Hertog de Nederlandse versie opgericht onder de naam How to talk. Zij heeft de Amerikaanse boeken bewerkt en organiseert workshops en themabijeenkomsten.


advertentie

Aquatickets