Openluchtzwembad Wieringerwaard

Eén van de oudste openluchtbaden van Nederland staat in Wieringerwaard. In 1938 ging dit historische openluchtbad in de kop van Noord-Holland voor het eerst open voor het publiek. Nog steeds trekt het in de zomer veel bezoekers. De eenvoud waarmee dit bassins is gebouwd voldoet nu ruim 70 jaar later nog altijd aan alle wettelijke voorschriften. Een mooi contrast als je dit afzet tegen alle technieken die we tegenwoordig in de baden toepassen in het streven naar zo zuiver mogelijk zwemwater.

Het bad is eigendom van de gemeente Anna Paulowna, maar het beheer is in handen van een stichting. Om een goed beeld te krijgen van het bad worden we rondgeleid door de voorzitter, Ivo de Block. Zoals in menig ander buitenbad, was men hier ook al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. In verband met renovatie van de betonrand was het bassin tijdens ons bezoek niet gevuld. Maar dat zal snel gevuld zijn aangezien vanaf half mei de bezoekers weer zullen toestromen. Het zwembad is groots opgezet. Omgeven door bomen kun je op deze locatie baantjes trekken, duiken, vanaf de glijbaan glijden of je vermaken met een partijtje volleybal of basketbal. Het bassin zelf is opgedeeld in 6 compartimenten, elk met een eigen waterdiepte. ‘Zo hebben we voor ieder wat wils’, benadrukt Ivo de Block. ‘Voor de allerkleinsten is er een bassin van max. 30 cm diep. Dit bassin heeft ook een strandje waar in gespeeld kan worden. De andere bassins hebben waterdieptes van 60 cm, 90 cm, 120 cm en 150 cm. In het bassin van 150 cm diep zit nog een extra diep stuk van 4 meter diepte, aangezien hier de duikplank van 3 meter aan grenst. Iets wat in een buitenbad natuurlijk niet mag ontbreken.’ De gebruikte materialen zijn ook bijzonder. De bodem is net als de bassinwanden niet betegeld, maar opgemaakt uit zogenaamd stierenzand. Dit dient tegelijkertijd als een soort filter. De wanden van de bassins zijn van hout. De buitenste bassinrand is opgemetseld en afgewerkt met een houten beschoeiing.

Water van de bron
Het bad wordt gevuld met water uit een eigen bron dat van 60 meter komt en meteen geschikt is om in te zwemmen. Voorheen ging het water eerst nog door een aangelegd kreekje om op te warmen, tegenwoordig loopt het zo van de bron in het bassin. Het water in het bassin wordt gezuiverd door watervlooien. Uiteraard wordt dit ook grondig getest, maar de laboratoria zijn enthousiast over de goede kwaliteit van het water. ‘Laatst was er een medewerker van het laboratorium die wat watervlooien meenam om nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van die beestjes’, aldus De Block. Van de watervlo heeft men veel profijt en het gevaar op blauwalg wordt ook op een eenvoudige manier aangepakt zo laat Ivo de Block weten. ‘Zodra de zon een beetje zijn werk doet en de temperatuur van het water oploopt tot boven de 20 graden moeten we de pomp van de bron aanzetten. Hierdoor loopt de temperatuur niet teveel op en heeft de blauwalg geen kans van slagen. De temperatuur en de visuele staat van het water is eigenlijk de enige controle die wij meerdere keren per dag moeten houden. Verder reguleert het badwater zichzelf.’ Voor het overschot aan water heeft men ook een eenvoudige oplossing. Doordat er geen chemicaliën aan het water worden toegevoegd, kan het direct op de aangrenzende sloot worden geloosd. Zo simpel kan het dus ook zijn, water zuiveren met vlooien en overschot probleemloos lozen in het oppervlaktewater.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.28


advertentie

Aquatickets